Siirry pääsisältöön

Siivousvinkit

Kodin siivoaminen hankalaa? Ei huolta. Kokosimme listan arkeasi helpottavista siivousvinkeistä. Pienet, säännölliset rutiinit auttavat pitämään kotisi pysyvästi siistinä. Mitä rutiineja on hyvä tehdä päivittäin? Entä vuosittain? Tässä nopeat vinkit.

Siivousjärjestys

Etukäteen mietitty siivousjärjestys helpottaa ja tekee työstä sutjakkaampaa. Tee vaikka siivousjärjestyslista. Suosittelemme siivoamaan likaisimmasta puhtaampaan, sillä muuten lika saattaa kulkeutua mukanasi kodin jo puhtaisiin paikkoihin..

Siivousvälineet

Hyvillä ja kunnollisilla siivousvälineillä siivoaminen tapahtuu vaivattomammin, nopeammin ja tehokkaammin. Myös siivousvälineiden puhtaudesta tulee huolehtia, ettet pyörittele likaa eteenpäin. Pese tiskirätit, mikrokuituliinat ja mopit säännöllisesti vaikka pesukoneessa ja muista vaihtaa imurin pölypussi aina säännöllisin väliajoin.

Puhdistusaineet

Kun siivoat säännöllisesti et tarvitse tujuja aineita. Suosi miedompia pesuaineita, niin pinnat ja ympäristö kiittää. Puhdistusainetta ei suositella sumutettavaksi suoraan siivottavaan pintaan, vaan ainetta olisi hyvä laimentaa vedellä ja levittää puhdistusliinalla.

Pölyjen pyyhkiminen

Kulje ylhäältä alas, aloita katonrajasta ja pyyhi pölyt aina lattian listoihin saakka. Älä unohda seiniä, ovien uurteita, valokatkaisimia ja pistorasioita. Muista pyyhkiä ajoittain myös laitteiden, kuten pyykinpesukoneen ja jääkaapin takaa. Lisää paikkoja, jonne pölyä kertyy helposti ja vinkit niiden poistoon.

Ilmanvaihtoventtiilit

Imuroi ja pyyhi nihkeällä siivousliinalla ilmanvaihtoventtiilit keväällä ja syksyllä. Varrellinen lattiamoppi ja kertakäyttöliina toimivat hyvin irtolian pyyhkimiseen. Käytä yleispuhdistusainetta tai lämpimään veteen kostutettua liinaa. Näin pöly ei keräänny yhtä herkästi suodattimiin ja ilma pysyy raikkaana.

Tavaramäärä

Pidä kotona tavarat paikoillaan ja vältä turhan tavaran kertymistä tasoille. Järjestele kaikki paikoilleen vaikka illalla ennen nukkumaanmenoa. Kun ylimääräiset tavarat ovat kaapeissa ja laatikoissa omilla paikoillaan, on myös puhtaudesta paljon helpompi huolehtia. Esillä olevan tavaramäärän vähentäminen parantaa myös yleisilmettä kodissasi. Vie ylimääräiset tavarat kirpputorille, keräykseen tai Sortti-asemalle.

Vaatekaapit

Tyhjennä vaatekaappi kokonaan tyhjäksi keväällä ja syksyllä. Käy myös läpi käyttämäsi vaatteet ja vie käyttämättömät kiertoon. Pyyhi tyhjät hyllyt nihkeällä siivousliinalla ja aseta vaatteet takaisin. Näin tavarat pysyvät järjestyksessä ja mikroeliöt eivät pääse pesiytymään. Katso vinkkejä vaatekaappien järjestelyyn.

Kirjahyllyt

Käy koriste-esineet ja muut irtotavarat läpi, nostele ja pyyhi tavaroiden alta ja takaa. Kirjahyllyn perusteellinen puhdistus pölyistä on iso operaatio, eikä monikaan jaksa ryhtyä raskaaseen työhön itse. Meiltä saa tilattua myös kirjahyllyn siivoukseen apua. Vinkkejä kirjahyllyn sisällön karsimiseen.

Tiskaa astiat heti

Tiskaa astiat heti ruokailun jälkeen tai päivittäin, niin ruoka ei kovetu kiinni. Tai vastaavasti huuhtele ja laita astiat tiskikoneeseen odottamaan koneen täyttymistä. Ennen tiskaamista järjestele astiat pöydällä, niin helpotat tiskiurakkaasi. Muista myös tyhjentää astiakaappi kuivista astioista ennen tiskaamisen aloittamista. Etene tiskatessa astiaryhmä kerrallaan, puhtaimmasta likaisimpaan. Pyyhi lopuksi tiskiallas ja taso kuivaksi. Lue blogimme kuinka astioiden pesu hoituu parhaiten.

Astianpesukoneen hyödyt

Tiesitkö että astianpesukoneessa puhdistuvat astioiden lisäksi helposti ja kätevästi myös kovasta muovista valmistetut lasten lelut. Pinttyneet pölyt ja muut tahmaiset tahrat puhdistuvat muovista kätevästi höyrykäsittelyssä. Pienet osat kannattaa laittaa erillisiin pesupusseihin ja pesukoneen ylätasolle.

Lavuaarin puhdistus

Aloita alumiinilavuaarin puhdistus astianpesuaineella tai valitsemallasi alumiinin puhdistukseen tarkoitetulla aineella. Käytä pesusientä pahimpien tahrojen irroittamiseen. Voit myös pestä lavuaarin suola-sitruunaliuoksella. Lue vinkkimme kodin tiskialtaan puhdistamiseen.

Mikroaaltouuni

Mikron tahrat voi puhdistaa sieniliinalla ja vedellä laimennetulla astianpesuaineella. Kuivat ja vaikeat tahrat lähtevät helposti vesihöyryn avulla. Laita laakeaan astiaan vettä ja pistä astia mikroon noin kolmeksi minuutiksi. Poista astia ja pyyhi mikron pinnat liinalla.

Liesituulettimen puhdistus

Pesu hoituu parhaiten kuumalla vedellä sekä astianpesuaineella.Tarvitset myös mikrokuituliinan sekä pehmeän harjan esim. tiskiharjan tai sienen. Katso tarkemmat ohjeet liesituulettimen puhdistukseen.

Keittiön jätekaappi

Rasvaiset ja likaiset pinnat keräävät pölyä nopeasti. Pyyhi kaappien ovet sisä- ja ulkopuolelta säännöllisesti, ettei rasva pääse pinttymään niihin. Voit käyttää käsiastianpesuainetta kaappien puhdistamiseen. Kierrätys ja jäteastiat on myös hyvä puhdistaa säännöllisesti vaikka tiskaamalla. Likaiset kierrätettävät muovit ja pahvit tulee muistaa huuhdella ja kuivattaa ennen jäteastiassa säilytystä, hajuhaittojen ehkäisemiseksi.

Katso lisää vinkkejä kodin jäte- ja kierrätyspisteen järjestelyyn.

Pesuhuonetilat

Jos lika pääsee oikein pinttymään pesutiloihin, sitä voi olla hyvin vaikea puhdistaa. Jos pesutiloja ei kuivaa lastalla säännöllisesti suihkun jälkeen, jäävät pinnat aina hieman kosteiksi ja ne voivat alkaa kerätä kalkkia tai hometta. Vedet kannattaa kuivata lastalla jokaisen suihkun jälkeen ja kaikilta pinnoilta, seiniä unohtamatta.

Kun kuivaat pesutilat joka suihkun jälkeen, on puhtaanapito helpompaa, eikä pinttymiä kerry yhtä nopeasti. Puhdista pesutilat myös riittävän usein, vähintään viikoittain. Muista pestä myös lattiakaivo silloin tällöin, lattian pesun yhteydessä.

Kalkkitahrat

Kun kalkkitahroja tulee, saat ne pois happamalla puhdistusaineella (pH alle 6). Puhdistuksessa emäksiset kalkkitahrat neutralisoituvat happaman pesuaineen vaikutuksesta. Kiinnitä siis kaupassa huomiota puhdistuaineen pH-arvoon. Kalkin saa poistettua myös helposti muillakin happamilla yhdisteillä, kuten esim. sitruunahapolla tai etikalla.

Kastele kaikki puhdistettavat pinnat, laimenna happo lämpimään veteen ja anna sekoituksen vaikuttaa 20 minuuttia. Tämän jälkeen harjaa laatat ja harjauksen jälkeen, pese laatat vielä kertaalleen miedolla pesuaineella ja vedellä.

Jos käytät vahvempia pesuaineita, joiden pH on 2-3, muista neutralisoida happo pesun jälkeen esimerkiksi ruokasoodalla. Näin tehdessä hapan aine ei jää syövyttämään laattojen saumoja. Huuhtele vielä lopuksi saumat huolellisesti.

Peilien puhdistaminen

Puhdista peilit kaksivaiheisesti niin peilin pinnalle ei jää nukkaa tai pölyä. Puhdista ensin tahrat ja näkyvä lika koko peilistä nihkeällä liinalla. Aloita peilin yläreunasta ja siirry alaspäin, pyyhkien sivulta toiselle. Lopuksi kuivaa ja kiillota peili vielä kuivalla liinalla.

Pesukoneen puhdistus

Myös pesukone tulisi pestä ajoittain ja pesukoneen tiivisteet tulisi puhdistaa rätillä säännöllisesti, sillä niiden väliin ja alle kertyy pölyä, nukkaa ja likaa. Pumpulipuikoista voi olla apua ahtaisiin koloihin. Pesukoneen puhdistuksen ohjeet löydät täältä

Laminaattilattian pyyhkiminen

Laminaattilattia ja parketti pyyhitään nihkeällä, lähes kuivalla mikrokuitumopilla. Vain tahrat puhdistetaan erikseen kostealla. Voit käyttää mietoa yleispuhdistusainetta tai laminaatille tarkoitettua puhdistusainetta. Vältä saippuapohjaisia aineita, sillä ne voivat jättää kalvon laminaatin pintaan. Vettä tulee käyttää niukasti, eikä sitä tule päästää laminaattilattian saumoihin tai lattian alle. Vesi voi turvottaa materiaalin helposti pilalle.

Ikkunanpesu

Pese ikkunat puolipilvisenä ja leutona päivänä. Pyyhi ikkunankehykset ja ikkunoiden ympäristö niin, ettei niissä ole pölyä tai irtonaista likaa. Siirrä kaikki tavarat pois tieltä ja suojaa lattia ikkunan kohdalta pyyhkeellä. Näin onnistut!

Petauspatjan puhdistus

Petauspatja tulisi myös muistaa puhdistaa roskista ja pölyistä säännöllisin väliajoin. Patjan voi imuroida puhtaalla imurin suutinosalla, jos ohjeissa ei ole muuta mainintaa. Muutoin, pyyhi patja kostealla liinalla ja anna patjan kuivua.

Voit myös sirotella esim. ruokasoodaa patjan pinnalle, raikastamaan hajuja luonnollisesti. Anna ruokasoodan vaikuttaa noin 30 minuuttia ja imuroi tai pyyhi patja kostealla vielä sen jälkeen. Anna patjan kuivua tai kuivaa hiustenkuivaajalla, ennen kuin laitat vuodevaatteet takaisin.

Takaisin ylös