Siirry pääsisältöön

Kirjahyllyn siivoamisen ei tarvitse olla hankalaa – lue helpot vinkit

Kirjahyllyn koetaan kuuluvan kodin työläimpiin siivottaviin kohteisin. Ja jos tarkkoja ollaan, eihän se ole vaikea siivottava, mutta sen järjestelmällinen tyhjentäminen, puhdistaminen ja uudelleen täyttäminen vie aikaa, hermoja ja voimiakin.

Nykyisin suuri kirjahylly lukuisine hyllymetreineen alkaa olla jo harvinaisuus nuoremmissa kodeissa. Suomessa on silti edelleen kymmeniä tuhansia kirjahyllyjä, joiden uumenista löytyy tietosanakirjojen, Päätalojen ja muiden klassikoiden lisäksi valokuvia, koriste-esineitä ja viherkasveja.

Kirjahyllyn siivoamisen haasteet

Tasokodin palvelupäällikkö Tuula Vattulainen kertoo, että tavanomaisessa siivouksessa pölyt pyyhitään totta kai myös kirjahyllystä. “Koriste-esineet ja muut irtotavarat käydään läpi ja kirjarivistöjen päältä saa pölyt pyyhittyä suhteellisen helposti.” Mutta pölyä kertyy tietysti myös kirjojen taakse, jonne perussiivouksessa ei ylletä. “On iso operaatio ryhtyä hyllyä tyhjentämään eikä monikaan jaksa itse ryhtyä raskaaseen työhön. Onneksi meiltä Tasokodista saa myös kirjahyllyn siivoukseen apua!”

Entä jos haluan karsia kirjahyllyni sisältöä?

Kun kirjahylly siivotaan perinpohjaisesti, syntyy monesti ajatus karsia myös sen sisältöä. Rohkeimmat ovat luopuneet koko kirjahyllystä, mutta jo pienikin raivaaminen saattaa muuttaa huoneen ilmettä keveämmäksi.

Tästä saat kätevät vinkit kirjahyllyn sisällön karsimiseen:

1. Jos et halua luopua koriste-esineistä kokonaan, voit ilahduttaa itseäsi vaihtelemalla näkyvillä olevia esineitä. Pohdi silti, josko jokin hyväkuntoinen esine voisi löytää vaikka kirpputorilla uuden kodin. Siirrä koriste-esineitä varastoon ja vaihtele näkyvillä olevia esineitä pari kertaa vuodessa. Huoneen ilme piristyy etkä tarvitse mitään uutta!
2. Lukeminen ei ole kuollut harrastus, mutta yhä harvempi haluaa kirjoja omaan hyllyynsä. Jos haluat pienentää hyllyäsi, pohdi tarkoin, minkälaisia kirjoja haluat säilyttää. Luetko niitä vielä uudelleen vai onko niillä sinulle tunnearvoa?
3. Selvitä sukulaisilta ja muulta lähipiiriltä, haluaisiko joku valita kirjojasi itselleen. Saatat yllättyä!
4. Jos olet epävarma kirjojesi arvosta, kurkista vaikkapa Suomen suurimman nettiantikvariaatin Antikvaari.fi uumeniin ja tarkista, mitä eri antikvariaateissa kirjoistasi pyydetään. Antikvariaatit ostavat kirjoja yhä vähemmän, mutta tietyt nimikkeet ovat yllättävänkin kysyttyjä.
5. Monissa kirjastoissa on poistohyllyjä, joille voi jättää kirjoja vapaasti otettavaksi. Ne ovat todella suosittuja ja kirjasi saattavat saada innokkaita uusia lukijoita yhdessä vilauksessa. Kirjastot saattavat myös ottaa lahjoituksia vastaan, kysy ainakin.
6. Kirjojen lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen onnistuu myös. Esimerkiksi SPR:n Kontti-myymälät vastaanottavat hyväkuntoisia kirjoja.

Mistä saan apua, jos en itse jaksa siivota ja karsia kirjahyllyäni?

Et ole ongelmasi kanssa yksin! Tasokodin palvelupäällikkö Tuula Vattulainen kertoo, että tarve kirjahyllyn kunnolliseen siivoukseen nousee asiakkaiden puheissa usein. Tasokodista saa myös kirjahyllyn siivous- ja tyhjennyspalvelua. “Asiakas voi olla mukana, siinä vieressä, ja kertoa, mitä hän haluaa säästää ja mitkä kirjat laitetaan pois. Yhdessä voimme suunnitella, mikä kirjojen uusi kohde on.”

Tuula kertoo, että kirjahyllyn perinpohjaisessa siivouksessa koko hylly tyhjennetään ja puhdistetaan huolella. Asiakkaan kanssa sovitaan, mitä hyllylle palautetaan ja mikä lähtee kierrätykseen tai muualle. Lopputuloksena on hohtavan puhdas kirjahylly, jonka sisältö on tarkoin harkittu.

Aloittaminen on monesti hankalinta mutta nyt se onkin varsin helppoa! Ota yhteyttä Tasokotiin ja kysy lisää! Muista myös ikäihmisille ja liikuntarajoitteisille henkilöille tarkoitettu arvonlisäveroton siivouspalvelu. Tästä ja tyytyväisen asiakkaamme kokemuksista kirjoitimme tässä blogissa aiemmin – lue täältä koko juttu!

 

Vieraskynänä toimi Oppila Oy:n sisällöntuottaja ja digikouluttaja Taina Euro, jolla itsellään on monta kymmentä hyllymetriä kirjoja ja vanhempien antikvariaatissa vielä lisää.

Takaisin ylös