Siirry pääsisältöön

Liesituulettimen puhdistus

”Keitin iltapalaksi pari kananmunaa, sammutin lieden ja nautin ateriani. Sohvalla istuessani tunsin savun hajua ja yhtäkkiä myös palovaroitin alkoi hyytävän metelinsä. Juoksin keittiöön, ja huomasin, että liesituuletin oli liekeissä – savua kertyi nopeasti keittiöön…”

Ylläoleva kertomus on tositarina eräästä espoolaisesta kerrostaloasunnosta tältä syksyltä. Tarinalla oli sikäli onnellinen loppu, että palo saatiin rajattua keittiöön eikä kukaan loukkaantunut.  Toisinkin olisi voinut käydä. Liesituulettimissa piilee todellinen vaara, sillä niiden puhdistaminen unohtuu helposti ja niiden keräämä rasva on herkkää syttymään.

Puhdistaminen parantaa tehoa

Paloturvallisuus ei ole ainoa syy liesituulettimen puhdistamiselle, sillä puhdistamisella on myös suora vaikutus liesituulettimen toiminnallisuuteen ja tehoon. Senpä takia olisi tärkeää muistaa puhdistaa liesituuletin säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa. Jos liesituulettimesta tihkuu rasvaa tai jos olet erityisen innokas kokkaaja, kannattaa pesu suorittaa useamminkin – mitään haittaa kun siitä ei ole, että liesituuletin on puhdas ja raikas!

Suurin syyllinen tahmaan, joka liesituulettimeen kertyy, on ruokaöljy ja muut paistinrasvat. Joten jos paistat ruokia pannulla tai upporasvassa, on liesituulettimesi todennäköisesti pesun tarpeessa useamminkin.

Käytännön siivousvinkit

Kuinka homma sitten hoituu? Liesituulettimen pesusta puhuttaessa tarkoitetaan rasvasuodattimen pesua, ja sen pesu hoituu parhaiten kuumalla vedellä sekä astianpesuaineella. Jos käyttöohjeissa on maininta astianpesukoneen kestämisestä, on se toki paras ja tehokkain vaihtoehto.

Tärkeää on muistaa kytkeä virta pois ennen työn aloittamista. Tarvitset myös mikrokuituliinan, pehmeän harjan (esim. tiskiharjan) tai sienen ja pesuainetta. Tarjolla on toki myös tarkoitusta varten kehitettyjä pesuaineita, mutta ne ovat ympäristöä kuormittavia myrkkyjä.  Jos rasvasuodatin on tehty pehmeästä, huokoisesta aineesta, pusertele sitä pesuaineliuoksessa, huuhdo ja kuivaa.

Sisäosien lisäksi kannattaa pyyhkiä liesituuletin päältä ja alta käsiastiapesuainevedellä. Teräksisen liesituulettimen pinnasta sormenjäljet lähtevät pois mikrokuitupyyhkeellä tai vaikka ikkunanpesuaineella.

Seuraavan kerran, kun siivoat keittiösi, siivoa myös liesituulettimesi – myös turvallisuutesi takia! Ja jos homma tuntuu hankalalta, voit aina pyytää Tasokodin asiantuntevat siivoojat avuksesi.

Takaisin ylös