Siirry pääsisältöön

Pidä huolta pesukoneestasi

Koska viimeksi olet pessyt pesukoneesi? Tuntuuko, että pesukoneestasi tulee tunkkainen tuoksu tai että se ei pese enää niin hyvin, kuin ennen?

Nykyisin pesemme paljon pyykkiä matalammissa lämpötiloissa kuin ennen. Myös ekologisemmat pesuaineet saavat osaltaan vaikuttaa siihen, että pesukone ei puhdistu kuten pitäisi.

Tasokoti kokosi parhaat vinkit pesukoneen puhdistamiseen. Puhdistaminen kannattaa, sillä puhdas pesukone pesee paremmin ja sen käyttöikä pitenee.

Voit pestä pesukoneen joko ruokakaupasta tarkoitusta varten saatavalla pesukoneen pesuaineella, jolloin kannattaa noudattaa pakkauksen käyttöohjeita. Voit suorittaa pesukoneen pesun myös tyhjälle koneelle ihan tavallisella pyykinpesuaineella ja apteekista saatavalla sitruunahapolla. Käytä 90 asteen pesuohjelmaa – ja muista, että laitat vain alle puolet normaalista pesuainemäärästä, jotta vaahtoa ei tule ihan liikaa. Myös etikka toimii tässä hyvin. Jos pesukoneessasi on suoravetomoottori, tarkista ohjeista tyhjäkäyttöön liittyvät asiat (esim. linkous ei välttämättä onnistu suoravetokoneella, jos rummussa ei ole pyykkiä painona).

Pesukoneen tiivisteet on syytä puhdistaa rätillä samalla, kun peset itse koneen. Tiivisteiden alle kertyy kaikenlaista epämiellyttävää ainesta, jos niitä ei puhdisteta säännöllisesti. Tiukimpiin paikkoihin voit mennä vaikka pumpulipuikkojen avulla.

Nukkasihti on jokaisessa koneessa erilainen, ja joissain sitä ei ole ollenkaan. Nukkasihdin puhdistaminen on aina syytä tehdä pesukoneen käyttöohjeen mukaan. Huomaathan, että jos käyttöohjeet ovat kateissa, löytyy suurimman osan malleista ohjeistukset myös netistä googlaamalla.

Pesuainesäiliö muuttuu epämääräisen limaiseksi, jos sitä ei pese säännöllisesti. Niinpä pesukoneen pesu-urakkaan kannattaa ottaa mukaan myös tiskiharja ja tiskinpesuainetta, jolla pesuainesäiliö puhdistuu kätevästi.

Lopuksi vielä muutama Marttojen vinkki pesukoneisiin liittyen:

  • Jätä pyykinpesun loputtua koneenluukku ja pesuainelokero auki, jotta koneen sisäosat kuivuvat.
  • Muista säilyttää koneen käyttöohje.
  • Vaihda välillä pesuainemerkkiä. Toinen aine voi poistaa paremmin toista likaa kuin toinen. Zeoliittia sisältävistä pesuaineista voi tulla ajan mittaan sakkautumia koneeseen.
  • Mitä enemmän pyykkiä, sitä vähemmän energiaa kuluttava kone ja paremmin pesevä kone kannattaa hankkia.
Takaisin ylös