Siirry pääsisältöön

Vaatekaappi järjestykseen

Onko vaatekaappisi tai vaatehuoneesi jatkuvasti kaaoksessa? Eikö tänäänkään löydy mitään päälle pantavaa?

Miten kannattaisi aloittaa vaatekaapin tai -huoneen järjestely? Vaatekaapin järjestäminen ja vaatteiden lajittelu vie yleensä aikaa ja tuntuu ylivoimaiselta. Vinkkien avulla voi kuitenkin säästää tilaa ja helpottaa tehtävää.

Järjestä itsellesi miellyttävät vaatteet

Nykyään on erilaisia toimintatapoja järjestelyyn kuten Konmaria ja Kapselivaatekaappia sekä vinkkejä, kuinka optimoida tilankäyttö. Tärkeintä kuitenkin on, että vaatekaapissa on vain eri tilanteisiin sopivia, itseään miellyttäviä vaatteita. Järjestelytehtävää helpottaa, kun miettii aluksi omaa tyyliään ja millaisia vaatteita haluaa käyttää juuri tässä elämän vaiheessa. Mitä värejä haluaa käyttää? Millaisia vaatteita tarvitaan työssä, harrastuksissa ja vapaa-ajalla?

Vaatekaapit kannattaa tyhjentää yksi kerrallaan ja käydä läpi yhden vaateryhmän vaatteet, esimerkiksi housut. Silloin huomaat, kuinka paljon housuja omistat. Näin niitä on helpompi käydä läpi ja pohtia mitä housuja vielä käytät. On turhaa antaa vaatekaapista tilaa vaatteille, joihin ei koskaan pukeudu.

Säästä itselläsi vain mitä haluat pitää

Karsitut vaatteet kannattaa jakaa vielä useampaan pinoon: ne, jotka ovat rikki tai tahraisia voi heittää pois tai laittaa lumppukeräykseen. Ehjät, siistit ja puhtaat vaatteet voi lahjoittaa vaikka UFF:n tai Fidan laatikkoon – ja hyväkuntoiset merkkivaatteet, ulkoiluvaatteet ja -varusteet voi myös muuttaa euroiksi vaikka nettikirpparilla tai itsepalvelukirpputorilla. Osassa itsepalvelukirpputoreja on myös olemassa palvelu, jonne voi viedä vaatteet säkissä ja he hoitavat kaiken lopun. Tällaisessa ”all inclusive” -mallissa toki myyntituotto jää pienemmäksi, mutta on silti taatusti enemmän kuin jos vaatteet lojuisivat käyttämättöminä vaatehuoneen perukoilla.

Kun karsinta on tehty, niin jäljelle jää vaatteet, joista pidät ja jotka haluat säilyttää. Tämän jälkeen on tärkeää, että pidä vaatteista huolta. Huolla, korjaa ja pese harkiten. Laita vaatteet heti kaappiin henkariin, laskosta tai viikkaa. Tuulettaminen ja oikea säilyttäminen vähentää myös pesun tarvetta, mikä puolestaan pidentää vaatteiden käyttöikää ja vähentää sekin osaltaan luonnon kuormitusta.

Kun vaatteet ovat järjestyksessä, niitä on helpompi käyttää ja tiedät mitä kaappisi sisältää. On hyvä käydä vaatekaappi läpi kausittain, jolloin sen järjestäminen helpottuu.

Takaisin ylös