Siirry pääsisältöön

Siivoa kodin pölyt pois

Atsiuh! Pölyä! Mitä se pöly oikeastaan on?

Pöly tuntuu olevan loputon, ehtymätön luonnonvara. Pölyä irtoaa kaikista kodin tekstiileistä, vaatteista, luonnonmateriaaleista – ja sitä kulkeutuu ulkoa sisään kenkien ja ilmanvaihdon mukana. Tieteen kuvalehden mukaan huoneilmassa on keskimäärin 0,05 milligrammaa pölyä kuutiota kohti.

Toiset paikat keräävät pölyä enemmän kuin toiset: esim. television ja tietokoneen näytön heikko sähkökenttä vetää pölyhiukkasia puoleensa.

Riittääkö pölysiivoukseen imurointi?

Imurointi on yleisin rutiini pölyjen poistamiseen, mutta se ei riitä. Toisinaan on syytä käydä kaikki kodin pinnat tarkkaan läpi ja kiinnittää huomiota myös kavaliin koloihin, tekstiileihin ja nurkkien takana oleviin paikkoihin, joihin pölyä kerääntyy. Kun asunnossa ilma liikkuu ihmisten liikkuessa tai ilmanvaihdon seurauksena, liikkuvat pölyhiukkaset ja liittyvät yhteen esim. ovien takaa ja sänkyjen alta löytyviksi villakoiriksi.

Yksi pölymagneetti on kodin valaisimet, jotka keräävät pölyä ja myös muuta likaa. Valaisimet ovat monesti korkealla tai huonekalujen takana paikoissa, joista pölyjä voi olla hankala pyyhkiä.

Makuuhuoneet ovat usein asuntojen pölyisimpiä paikkoja. Vuodevaatteet tuottavat pölyä ja makuuhuoneen ovenkarmit ja ikkunlaudat ovatkin usein paikkoja, joista ensimmäisenä huomaa tarpeen pölyjen pyyhkimiselle. Tiesitkö, että petivaatteiden kuivaamien kuivausrummussa vähentää pölyä – ja jos kuivaat ne aivan rutikuivaksi, voit vaikuttaa pölyn määrään merkittävästi!  Vuodevaatteet eivät kuitenkaan ole ainoa pölyn aiheuttaja, vaan me ihmiset – ja toki myös lemmikkieläimemme – tuotamme pölyä ympäristöömme jatkuvasti, kun ihomme hilseilee.

Muista myös sähkölaitteiden takaa

Entäs sitten kaikki sähkölaitteet? Lieden tai jääkaapin takaosa on paikka, josta taatusti löytyy pölyä todella paljon.  Sähkölaitteet imevät pölyä itseensä magneetinlailla joten jo ihan paloturvallisuusnäkökulmastakin pölyjen imurointi ja pyyhkiminen näistä kohteista on todella tärkeää.

Klassisessa sketsissä anoppi tulee tupatarkastukselle ja pyyhkäisee pölyä sormeensa ovenkarmin päältä. Miten sinun kävisi tällaisessa tupatarkastuksessa?

Jos haluat hengittää raikasta huoneilmaa, nukkua hyvin ja nauttia kotona olemisesta täysin palkein, suosittelemme huolellista ja perusteellista pölyjen pyyhkimistä. Kaikkea sinun ei tarvitse tehdä itse, vaan voit kutsua apuun Tasokodin ammattitaitoiset ja ystävälliset siivoojat. He löytävät hankalimmatkin paikat ja pyyhkivät kotisi kaikki pölyt!

Takaisin ylös