Skip to content

Keittiön tiskiallas on otollinen bakteeripesä

Leijuuko keittiön pesualtaan ympärillä epämiellyttävä haju? Tai onko altaan pintaan ilmestynyt ajan saatossa vaikeita pinttymiä? Katso meidän vinkit, miten lavuaarin tai tiskialtaan saa putipuhtaaksi ja miten niiden kuntoa kannattaa ylläpitää. Lopussa vielä neuvot viemäritukosten avaamiseen ja hajuhaittojen taltuttamiseen.

Älä päästä bakteereita muhimaan

Jos keittiön tiskialtaan puhtaudesta ei huolehdi tarpeeksi, voi siitä muodostua äkkiä haiseva ja töhnäinen kodin bakteeripesä. Kun ruuantähteet ja rasva pääsevät kertymään ja muhimaan pesualtaan pohjalle ja viemärin suulle sekä putkiin, on huoneilman laatukin jo vaarassa.

Tiskialtaan puhtaanapito on helppoa, kunhan huolehtii sen säännöllisestä puhdistuksesta. Jo pelkkä huuhtelu ja pari tippaa käsiastianpesuainetta ja lämmintä vettä voi tehdä ihmeitä.

Roskat roskikseen

Tärkeintä on muistaa että tiskiallas ei ole bioroskis. Viemäriin ei saa laittaa ruoan jäämiä lautaselta tai kattiloiden pohjalta. Eikä esimerkiksi rasvan kaataminen viemäriin ole suotavaa, sillä se tarttuu helposti putkien seinämiin ja tukkii ne.

Lautasia huuhdellessa tulisi käyttää siivilää tai sihtiä viemärin suulla, jotta suuremmat roskat kuten juuresten kuoret ja ruuantähteet saa talteen ja heitettyä sinne minne ne kuuluvat – bioroskikseen.

Siivilä tulee myös muistaa puhdistaa tarpeeksi usein, ettei roskat jää haisemaan altaan pohjalle. Seisova eloperäinen aines varsinkin lämpiminä ja kosteina kesäpäivinä on täydellinen kasvualusta haitallisille bakteereille.

Ole tarkkana

Pesualtaan tai lavuaarin materiaalista huolimatta, ole huomaavainen niitä pestessä ja pinttyneitä pintoja hinkatessa. Suositeltavaa on aina testata pesuaineen ja sienen tehokkuutta ensin pienelle pinta-alalle, ettet vahingossakaan vahingoita pesualtaan pintaa. Muista myös käyttää suojakäsineitä, jos käsittelet vahvempia kaupan puhdistusaineita. Suositeltavaa on myös aina testata ensin luontoystävällistä ja miedointa puhdistustapaa, eikä eri tyyppisiä puhdistusaineita tulisi sekoittaa keskenään.

Pesuaineiden muistilista

Mitä isompi ph-arvo, sitä emäksisempi aine. Mitä pienempi arvo, sen happamampi.

  • Käsiastianpesuaine (ph-arvo 7) Mieto ja neutraali pesuaine, joka sopii pintojen pyyhkimiseen, ei tarvitse huuhtelua
  • Yleispuhdistusaine ja ruokasooda (ph-arvo yli 8) Molemmat emäksisiä pesuaineita, jotka sopivat rasva- ja proteiinilikaan. Vaativat huuhtelun.
  • Esim. WC:n pesuaineet, etikka ja sitruuna (ph-arvo alle 7) Happamat pesuaineet tehoavat rauta- ja metallipinttymiin sekä kalkkisaostumiin. Vaativat huuhtelun.

Alumiinilavuaarin puhdistus

Alumiini on kestävää ja kevyttä materiaalia sekä suhteellisen helppo huoltaa. Yksi alumiinin haittapuoli on että sillä on taipumus tummua ajan myötä. Alumiinilavuaari värjäytyy hapettumisen seurauksena ja se saattaa näyttää helposti kulahtaneelta. Senpä takia juuri siitä tulisi pitää säännöllisesti hyvää huolta, jotta pinta pysyy säihkyvän kirkkaana.

Alumiinilavuaarin voi puhdistaa joko alumiinille tarkoitetulla puhdistusaineella tai monelta kotoa entuudestaan löytyvällä astianpesuaineella. Voit käyttää apunasi pesusientä pahimpien tahrojen ja pinttymien irroittamiseen. Alumiinilavuaari kaipaa usein myös ajan kuluessa pientä kiillotusta ja tähän voi käyttää alumiinille tarkoitettua kiillotusainetta.

Ruostumaton teräs

Ruostumattomaan teräkseen voi kokeilla pinnalle tarkoitettujen pesuaineiden sijaan myös etikkaa, joka kirkastaa teräksen ja on hyvä kalkki- ja ruostesaostumien poistoon. Sekoita etikkaa ja vettä suhteessa 1:5. Voit myös käyttää lämmintä vettä ja astianpesuainetta. Tämän jälkeen huuhtele pinta puhtaalla vedellä.

Pinttyneen pesualtaan voi puhdistaa myös perinteisin kotikonstein ruokasoodalla. Koska ruokasooda on miedosti emäksistä, hankaavaa ja myös valkaisevaa, se sopii hyvin tahrojen poistoon. Sirottele ensin altaan pinnalle ruokasoodaa, kaada sitten vielä etikkaa perään ja anna aineiden vaikuttaa. Lisää lopuksi vettä ja pyyhi allas puhtaaksi sienellä. Muista puhdistaa myös viemärin suuaukko. Huuhtele allas lopuksi vedellä.

Jos ruokasoodaa käytetään sellaisenaan kostealla pyyhkeellä hankaamiseen, muista olla varovainen. Ruokasoodakiteet voivat vahingoittaa tiettyjä pintoja kuten alumiinia ja posliinia. Teräs yleensä kestää ruokasoodakäsittelyn, mutta tätäkin kannattaa ensin testata pienelle alueelle. Veteen huolellisesti liotettuna ruokasoodan ei tulisi naarmuttaa pintoja.

Posliini

Posliini on puhdistuksen kannalta hieman haastava materiaali, sillä se naarmuuntuu ja vahingoittuu helposti. Tästä syystä posliinin puhdistukseen tulisikin käyttää menetelmiä, jotka eivät kolhi tai naarmuta posliinin herkkää pintaa. Posliinin puhdistuksessa ei tulisi käyttää mitään hankaavia apuvälineitä.

Voit käyttää posliinin puhdistukseen mietoa tai hapanta pesuainetta tai etikkaa ja lämmintä vettä. Anna aineen vaikuttaa noin tunti ja pese sen jälkeen pinta pehmeällä liinalla. Lopuksi huuhtele hyvin.

Älä unohda kuivausta

Kaikki pinnat olisi hyvä myös kuivata aina käytön ja pesun jälkeen. Voit käyttää kuivaamiseen mikrokuituliinaa, joka ei jätä jälkiä tai raitoja. Säännöllinen lavuaarin tai tiskialtaan pintamateriaalille sopiva puhdistus, päivittäinen käytönjälkeinen huuhtelu ja kuivaaminen ylläpitävät altaan kuntoa huomattavasti.

4 vaihetta viemärin puhdistukseen

Tunkkainen ja haiseva huoneilma voi johtua tukkeutuneesta viemäristä. Siksi pesualtaiden puhdistuksen lisäksi myös viemärit ja lattiakaivot kannattaa puhdistaa ja huoltaa säännöllisesti.

Viemäreiden puhdistamiseen löytyy myös niiden omat puhdistusaineet, mutta kokeile ensin tätä perinteistä ja miedompaa kotikonstia. Ota huomioon, että joissakin tapauksissa tämä voi tepsiä tai sitten viemäri saattaa tarvita vahvempaa käsittelyä.

  1. Kaada 1 desi ruokasoodaa viemärin suulle.
  2. Kaada perään 2 desiä etikkaa.
  3. Anna ruokasoodan ja etikan kuohuilla pari minuuttia.
  4. Seuraavaksi kaada viemäriin noin 2 minuutin ajan kuumaa vettä.

Katso lisää Tasokodin siivousvinkkejä kodin puhtaanapitoon.

Takaisin ylös