Siirry pääsisältöön

Kesätyö kotisiivoojana – Tasokodin kesätyöntekijän kuulumiset

Tasokodin kesätyöntekijä Linnéa Lang löysi ilmoituksen avoimesta kotisiivoojan kesätyöpaikasta työvoimatoimiston sivuilta. Ilmoituksessa tarjottiin työtä yli 18-vuotiaalle, itsenäiselle ja luotettavalle siivoojalle. Linnéa haki paikkaa luottavaisin mielin, sillä hänellä oli kokemusta siivoojan työstä edelliseltä kesältä toisessa siivousyrityksessä.

Kesähaku ja työn aloitus

Linnéa haki paikkaa toukokuun alussa ja sai nopeasti kutsun työhaastatteluun. Yhden onnistuneen haastattelukerran jälkeen, hän nappasi itselleen kesätyöpaikan kotisiivoojana. Määräaikainen kesätyöjakso Tasokodilla alkoi perehdytyksellä.

– Perehdytys kesti noin viikon ja sujui hyvin. Aikaisemmasta siivoustyökokemuksestani oli myös paljon hyötyä, Linnéa kertoo. Hän myös mainitsee, että Tasokodilla tehtiin asiat kuitenkin hieman eri tavalla, joten uudet toimintatavat tuli omaksuttua hyvin perehdytyksen aikana.

Paljon töitä ja mukavat työkaverit

Heti alkuun Linnéa oli toivonut saavansa paljon töitä.

– Halusin tehdä niin paljon kuin mahdollista ja sainkin hyvin vuoroja, kertoo Linnéa.

– Yleensä päivät ovat noin 6 tuntia. Meillä on aikainen aloitus aamukahdeksasta eteenpäin. Kotiin pääsee myös aikaisin, noin 14-16 välillä, mistä Linnéa on tyytyväinen. Tasokodilla työvuorot sujuvat yleensä pareittain, joskus jopa kolmisin.

– Ei tarvitse olla yksin, mikä on mielestäni hyvä, Linnéa mainitsee.

– Työkaverit ovat todella mukavia, Linnéa lisää ja kertoo saaneensa jo kavereita muista työntekijöistä.

– Työnteon lomassa on kiva että pystyy jutella jonkun kanssa, Linnéa toteaa ja sanoo sen helpottavan muutoin ajoittain rankkaakin työtä. Tyypillisenä työpäivänä he siivoavat pareittain kolme kohdetta. Jokaisessa kodissa tehdään perusviikkosiivous ja työtehtävät riippuvat paljon itse kohteesta.

– Kohteita on erilaisia. Meillä on seniorit ja pienemmät asunnot ja sitten on nämä isommat perheasunnot. On myös ihan pieniäkin yksiöitä.

Asiakaspalvelu siivoojan työssä

Siivoojan työssä tulee väistämättä myös asiakaskohtaamisia.

– Yleensä asiakkaat ovat poissa niin, että menemme avaimella sisään, siivoamme paikat ja lähdemme. Mutta etätyöskentelystä johtuen osa asiakkaista on myös kotona siivouksen ajan, Linnéa kertoo.

– Kohtaamisia tulee varsinkin seniorikodeissa. He ovat yleensä kotona ja tulevat itse avaamaan oven. He usein myös tykkäävät jutella ja se on aika mukavaa, kun saa jutella samaan aikaan kun siivotaan, Linnéa lisää.

Vielä käynnissä olevan pandemiatilanteen vuoksi kotisiivoojien täytyy ottaa poikkeava tilanne ja kaikkien turvallisuus huomioon.

– Me käytämme totta kai aina kasvomaskia, jos asiakas on kotona. Se on välillä kyllä aika rankkaa siivota maski naamalla, Linnéa lisää ja mainitsee kuitenkin, että verrattuna edelliseen kesään, ihmiset ovat jo luottavaisemmin mielin pandemian suhteen ja sitä myötä myös kotisiivoojien suhteen.

Siivoojan työn tärkeys

Kun Linnéa aluksi aloitti, hän myöntää että häntä vähän mietitytti siivoojan työ ja siihen liittyvät mahdolliset ennakkoluulot.

– Asenne siivoojia kohtaan on usein jotenkin eri kuin esimerkiksi kahvilatyöntekijöitä kohtaan, Linnéa pohtii ja ihmettelee miksi näin on.

– Ihmiset suhtautuvat vähän eri tavoin. Välillä tuntuu että ollaan vain palveluihmisiä toisten kotona. Monet kuitenkin arvostavat siivoustyötä ja tarvitsevat sitä meidän apua todella paljon. He usein myös osoittavat kiitollisuuttaan sanomalla meille kiitokset. Se on aina kiva kuulla että työ koetaan arvokkaaksi.

Millainen on hyvä siivooja?

– Kotisiivoojan tulee olla ahkera, reipas ja pitää osata siivota nopeasti mutta huolellisesti. Reipas asenne on tärkeää ja esteettisestä silmästä on myös hyötyä. Työtehtäviin voi kuulua tavaroiden järjestelyä ja esimerkiksi sohvatyynyjen siirtelyä. On hyödyllistä osata nähdä mikä näyttää hyvältä ja siistiltä. Täytyy myös olla fyysisesti kunnossa, sillä työ voi olla myös rankkaa, Linnéa kuvailee.

Kysyttäessä mitä uutta hän on oppinut työssään Tasokodilla, Linnéa kertoo että kaikki on ollut työtehtäviin nähden melko tuttua hänen aikaisemman kokemuksensa perusteella. 

– Tänä vuonna olen mielestäni kuitenkin parempi siivooja kuin viime vuonna. Olen saanut enemmän kokemusta, Linnéa toteaa.

Töissä Tasokodilla

Kuvaillessaan Tasokotia työpaikkana Linnéa mainitsee, että Tasokodilla on parasta se, että se on suhteellisen pieni yritys, eikä työkavereissa ole liikaa vaihtelua. Kaikki ovat myös Linnéan mukaan todella ystävällisiä ja kommunikointi on sujuvaa.

– Täällä on helppo saada kavereita ja on kiva kun tietää kaikki työntekijät, sanoo Linnéa.

Täydellinen kesätyö

Linnéan mielestä siivoojan työssä Tasokodilla on parasta se, että voi työskennellä arkipäivisin, eikä tarvitse tehdä viikonloppu- tai iltavuoroja.

– Päivät menevät nopeasti ja kotiin pääsee aikaisin. Kesä on myös helppo suunnitella, kun tietää että viikonloput on aina vapaat, Linnéa toteaa ja lisää että hänen mielestään työ sopiikin täydellisesti kesätyöksi.

Kysymysten herätessä mahdollisesta jatkosta kesän jälkeen, Linnéa mainitsee kuinka yliopisto-opinnot vievät paljon aikaa ja kuinka hän mielellään pyhittää lukuvuotensa opiskelulle. Kesätyöntekijäksi hän voisi mielellään taas palata seuraavana kesänä ja suositteleekin kotisiivoojan työtä Tasokodilla mainioksi kesätyöpaikaksi opiskelijoille ja ihan kaikille työstä kiinnostuneille. Lopuksi Linnéan tervehdys hänen omalla äidinkielellään:

Hej! Mitt namn är Linnéa och jag sommarjobbar på Tasokoti.

Jag har tyckt om att jobba på Tasokoti eftersom atmosfären är trevlig och jobbet är roligt. En normal arbetsdag börjar oftast klockan åtta och slutar vanligen redan klockan tre, vilket betyder att man sedan har hela kvällen ledig. Dessutom är man alltid ledig under veckoslut så man hinner åka ut till sommarstugan eller på andra sätt njuta av sommaren.

Tasokoti är en firma där jag blivit väl mottagen och trivs bra. Jag tycker om att jobba med mina kolleger och arbetet blir också lättare då man arbetar tillsammans i par. Som hemstädare lär man sig att utföra arbetet effektivt men också noggrant. Dessutom lär man sig knep för att städa sitt eget hem!

Haetko töitä? Tasokodin avoimia työpaikkoja voit selata työvoimatoimiston sivuilla te-palvelut.fi. Sivuillamme voit lähettää myös avoimen työhakemuksen. Töitä on valintasi mukaan joko pääkaupunkiseudulla tai vain esimerkiksi Nurmijärven tai Hyvinkään alueilla. Työskentelemme vain arkisin klo 8-16 välillä.

Takaisin ylös