Siirry pääsisältöön

Vaivattomampaa tiskausta – ota tiskausvinkit talteen

Säännöllinen tiskaaminen on monelle kodin puhtaanapidon suurimpia haasteita. Tuntuu että tiskit pääsevät aina kasaantumaan silmänräpäyksessä. Harvemmin astioita tulee pestyä silloin, kun niitä on kertynyt tiskipöydälle vain muutama. Päivät vierähtävät yllättävän nopeasti ja yhtäkkiä tiskit ovatkin jo muodostuneet lannistavaksi tiskivuoreksi.

Tiskaa astiat samantien

Senpä takia juuri ensimmäinen ja ehkä se tärkein vinkkimme onkin tiskata astiat heti ruokailun jälkeen. Tai voit tiskata aina päivän päätteeksi tai joko heti aamusta – mikä toimii omaan vuorokausirytmiin parhaiten. Mutta kaikesta huolimatta, koeta tiskata päivittäin. Tämä helpottaa arkeasi huomattavasti, kun hoidettavat asiat ja tiskit eivät pääse kasaantumaan. Voit sanoa hyvästit aina viikon päätteeksi odottavalle haisevalle tiskivuorelle.

Esivalmistelut

Huuhtele tai liota astiat

Kun tiskaat samantien, ruuantähteet eivät pääse kovettumaan astioihin ja tiskaus sujuu kuin taika. Myös nopea huuhtelu heti ruokailun päätyttyä kannattaa, jos päätätkin ryhtyä urakkaan vasta päivän päätteeksi. Muista huuhtelu myös, jos vastaavasti käytössäsi on tiskikone ja olet laittamassa astioita koneeseen odottamaan sen täyttymistä. Katso Marttojen neuvot, mitkä astiat eivät kuulu astianpesukoneeseen.

Jo kuivahtaneet astiat kannattaa laittaa hyvissä ajoin veteen likoamaan ennen tiskausta. Jos kätesi ovat arat kuumalle vedelle tai pesuaineelle tai kätesi kuivuvat helposti, käytä kumi- tai muovikäsineitä.

Tyhjennä astiakaappi

Tärkeä huomio ennen tiskaamisen aloittamista on myös muistaa tyhjentää astiankuivauskaappi kuivista astioista. Emme suosittele yritystä sulloa astioita jo valmiiden tiskien sekaan. Ota lähettyville myös tiskirättejä ja liinoja ylimääräisten roiskeiden kuivaamiseen työn ohella. Kun etenet aina rauhallisesti askel kerrallaan, edessä oleva urakka on jo pian pois päiväjärjestyksestä.

Astioiden pesu

Tiskaa astiaryhmä kerrallaan

Jotta kaaos tuntuisi edes hieman hallitummalta, järjestele astiat pöydällä ennen tiskaamisen aloittamista. Näin todella helpotat urakkaasi. Astioiden määrä ei muutu mihinkään, mutta tiskien tiskaaminen astiaryhmä kerrallaan tuo työhön järjestystä ja sinulle mielenrauhaa.

Pesu- ja huuhteluvesi erikseen

Täytä tiskiallas kuumalla vedellä ja lisää tilkka astianpesuainetta. Jos käytössäsi on kaksi allasta, täytä toinen allas huuhtelua varten pelkällä kuumalla vedellä. Jos käytät vain yhtä allasta tiskaukseen, voit käyttää huuhteluun erillistä vatia tai asettaa pestyt astiat tasolle puhtaan liinan päälle odottamaan pesuveden vaihtoa.

Käytä täysiä tulpattuja altaita pesu- ja huuhteluvaiheessa. Älä valuta turhaan vettä hanasta. Juoksevan veden alla tiskaaminen kolminkertaistaa veden kulutuksen.

Puhtaasta likaiseen

Etene tiskatessa järjestelmällisesti astiaryhmä kerrallaan. Järjestyksessä kannattaa tällä kertaa suosia puhtaimmasta likaisimpaan. Ethän toki halua, että pesuvesi samenee samantien ensimmäisestä puurokattilasta.

Tiskialtaan puhdistus ja kuivaus

Pohjaventtiilin sihtiä kannattaa käyttää tiskatessa roskien keräämiseen, ettei mikään ylimääräinen tuki venttiiliä ja viemäriä. Suosittelemme viimeisten astioiden pesun jälkeen tyhjentämään sihtiin jääneet ruuantähteet bioroskikseen.

Askel jonka monet unohtavat urakan päätteeksi on tiskialtaan ja tason huolellinen puhdistus ja kuivaaminen. Puhdista lopuksi tiskialtaan ja tason pinnat kauttaaltaan sekä pyyhi allas ja kaikki ympäröivät tasot kuiviksi. Huuhtele ja aseta myös käyttämäsi pesusienet, -harjat, -rätit ja -liinat omille paikoilleen kuivumaan.

Apua arkiaskareisiin

Selkein ja huolellisin askelin tiskausurakkakin on selätettävissä. Jos kaikkiin arkiaskareisiin ei tunnu riittävän voimat, niin me Tasokodilla olemme täällä sinun, koko perheesi ja kotisi avuksi. Palvelemme kaikenkokoisia koteja, niin suurperheitä kuin yksin asuvia pääkaupunkiseudulla.

Ota yhteyttä ja sovitaan juuri sinun kotisi tarpeisiin sopiva siivous!

Lisää Tasokodin siivousvinkkejä.

Takaisin ylös