Skip to content

Kodin kierrätyspiste kuntoon – Tasokodin kierrätysvinkit

Vielä jonkin aikaa sitten useammissa kotitalouksissa ei kierrätetty ollenkaan, tai saatettiin lajitella ainoastaan mystisimmät ongelmajätteet sekä mahdollisesti myös paperi ja lasipurkit. Loput kodin jätteistä menivät aina siihen samaiseen muovipussiin.

Sekajäte oli tällöin erittäin nimensä mukainen – kaikkea sekaisin ja aina täynnä. Onneksi ajat ovat muuttuneet ja nyt useimmista kotitalouksista löytyy erilliset keräysastiat myös ainakin biojätteelle, kartongille ja toivottavasti myös muoville, sillä muovin kierrätyksellä on suuri rooli ympäristöongelmien ratkaisussa.

Hankalasta helpoksi

Yleisimpiä syitä jätteiden lajittelun vähättelylle tai tekemättä jättämiselle on tietämättömyys, epäkäytännöllisyys, tilan puute ja laiskuus. Kun jokaisen kierrätyspiste kotona on rakennettu fiksusti ja käytännöllisesti, jätteiden lajittelu onnistuu paljon vaivattomammin. Tällöin ainakaan epäkäytännöllisyys ja tilan puute eivät ole enää tekosyitä kierrättämättä jättämiselle.

Ohjeet apuna

Jätteiden lajitteluohjeiden noudattaminen on kuluttajan omalla vastuulla. Meidän tulee osata kierrättää kuluttamamme tuotteet ja pakkaukset sekä ylläpitää omalta osaltamme kiertotaloutta. Ohjeet löytyvät usein taloyhtiön jätekatoksista tai kierrätyspisteiltä, sekä useiden kuntien ja järjestöjen omilta nettisivuilta. Myös itse pakkauksissa saattaa olla ohjeet tuotteen kierrätykseen. Sinua lähimmät keräyskontit löydät osoitteesta www.kierratys.info.

Kierrättämisen hyödyt

Ympäristöä säästäen

Kierrätys vähentää neitseellisten raaka-aineiden ja energian kulutusta ja on kaikin puolin ympäristöä säästävä ratkaisu. Se myös vähentää jätteiden hävittämisestä aiheutuvaa ilman, veden ja maan saastumista.

Noin kolmasosa kotitalouksien jätteestä on biojätettä. Kun biojäte joutuu kaatopaikalle, se mätänee ja tuottaa metaania, joka on yksi haitallisimmista ilmaston lämpenemistä aiheuttavista kaasuista. Silloin kun biojäte kompostoidaan, siitä vapautuu pääasiassa hiilidioksidia, joka ei ole ympäristölle yhtä haitallista.

Materiaalien uusiokäyttö ja kiertotalous

Kun lajittelet jätteesi oikeaoppisesti, edistät niistä kerättävien materiaalien uusiokäyttöä. Kierrätysmateriaalista valmistetun tuotteen ympäristöjalanjälki on huomattavasti pienempi kuin neitseellisistä raaka-aineista valmistetun. Esimerkiksi biojätteet voidaan hyödyntää biokaasun tuotantoon ja pakkausmuoveista voidaan hyödyntää muoviin sitoutunut hiili ja tehdä siitä uusia muovituotteita. Kuluttajamuovipakkauksista hyödynnetään tällä hetkellä n. 37% uusiomuovina, josta valmistetaan muun muassa Sini-siivousvälineitä.

Muovinkierrätykseen kelpaamattomasta muovista, eli energiajätteeseen kuuluvasta muovitavarasta ja PVC (3) muovista tehdään energiapolttoainetta, jolla tuotetaan kaukolämpöä ja sähköä Suomessa.

Kierrätys kotona

Kaikki kotitalouden mahdolliset jätteet huomioiden tarvitset yhteensä noin 8 eri kierrätysastiaa: bio-, muovi-, kartonki-, lasi-, metalli-, paperi-, ongelma- ja sekajäte. Hyvin organisoitu ja toimiva kodin kierrätyspiste helpottaa arkea ja pitää keittiön siistinä.

Muovipakkausten, tölkkien ja purkkien tulee olla tyhjiä ja puhtaita. Kylmällä vedellä huuhdeltu tai talouspaperilla pyyhitty pakkaus on sopivan puhdas.

Ongelmallinen ja ympäristölle vaarallinen jäte, kuten paristot, elektroniikka ja lääkkeet tulisi aina kerätä erikseen ja viedä niille tarkoitettuihin keräyspisteisiin. Kun lajittelet tai palautat ongelmajätteet, ne päätyvät paikkaan, jossa huolehditaan niiden oikeaoppisesta käsittelystä.

Pakkausmuoveja kertyy jätteeksi usein eniten, joten niiden lajitteleminen ja kierrätys on merkittävä teko. Lajittelun jälkeen lähes kaikki jäljelle jäävä sekajäte kelpaa poltettavaksi. Myös mitä tarkemmin lajittelet, huomaat että sekajätettä kertyy entistä vähemmän.

Käytännölliset kierrätysastiat

Lajittelu on paljon helpompaa silloin, kun kaikille lajiteltaville materiaaleille on oma paikkansa. Tilanpuutteen iskiessä voit keksiä uusia ratkaisuja hyödyntäen erilaisia keräysastioita, koreja, laatikoita ja kestokasseja. Voit myös siirtää kierrätysastioita pois keittiöstä, esimerkiksi eteiseen, kodinhoitohuoneeseen tai varastoon. Mitä lähempänä ulko-ovea, sitä useammin todennäköisesti nappaat kassit mukaan kauppareissulle.

Kierrätysastioihin on alettu nyt myös panostamaan ja useat pitävät monesti tyylikkäitä laatikoita myös esillä, helpottamassa arjen askareita. Kierrätysastiaa voi myös tuunata esimerkiksi tarroilla, jotka helpottavat lajittelua ja voivat olla hauska ja opettavainen yksityiskohta myös lapsille.

Jäteastiat olisi hyvä pestä ja pyyhkiä puhtaaksi säännöllisesti. Hajujen leviämistä voi ehkäistä suljettavilla kierrätysastioilla. Puhdistuksessa voi käyttää mietoa pesuaineliuosta ja vanhaa tiskiharjaa. Pahanhajuista jäteastiaa voi myös koittaa pyyhkiä etikkaliuoksella. Muista antaa laatikoiden kuivua kunnolla, ennen kuin otat ne takaisin käyttöön.

Koko perheen yhteinen projekti

Nykyään lapset oppivat kierrättämisestä ja jätteiden lajittelun tärkeydestä jo ala-aste ikäisinä. Siksi onkin tärkeää että myös kotona kierrätetään ja annetaan lapsille mahdollisuus toimia oppimansa perusteella. Jätteiden lajittelun olisi hyvä olla koko perheen projekti ja harrastus.

Nopeat vinkit

1. Koko prosessi alkaa jätteen synnyn ehkäisyllä, joten hanki vain tarpeelliset asiat ja suosi kestäviä tuotteita.

2. Mieti jo kaupassa tuotteita valitessa kertyvän jätteen määrää ja onko pakkausmateriaali helposti kierrätettävää.

3. Hyödynnä kestokasseja, laatikoita ja koreja kotona jätteiden keräämisessä. Kuljeta niitä säännöllisin väliajoin kierrätyspisteille, vaikka kauppareissujen yhteydessä.

4. Kerää ja lajittele jätteet samantien siellä missä niitä kertyy. Kierrätyspiste onkin yleensä keittössä. Jos tilasta on puutetta, hyödynnä myös varastot ja eteiset.

5. Litistä ja lytistä. Esimerkiksi avatun maitotölkin sisään mahtuu yllättävän paljon muita kartonkeja ja pakkauksia, kun vähän sulloo. Näin säästät tilaa ja jäteastiat niin kotona kuin kierrätyspisteellä täyttyvät hitaammin.

Kurkkaa Marttojen kierrätysvinkkien lopusta testikysely ja katso kuinka onnistuneesti osaat lajitella jätteesi. Kun et ole varma, mihin kategoriaan jokin pakkaus kuuluu – HSY:n jäteopas auttaa.

Järjestely ja lajittelu tuulella? Katso myös miten laittaa vaatekaappi järjestykseen ja miten mm. keittiönkaappien siivous onnistuu. Kaipaatko apua kaappien vuosittaiseen puhdistukseen? Me autamme.

Artikkelilla on yksi kommentti.

Takaisin ylös