Siirry pääsisältöön

Siitepölykauden siivousvinkit

Tiesitkö, että silmä- ja hengitysoireita aiheuttavia allergioita on Pohjoismaissa joka neljännellä? Yleisin allergian aiheuttaja on heinän siitepöly. Pöly kulkeutuu ilmavirtojen mukana helposti sisätiloihin ja voi olla riesana myös kotona.

Siitepölykausi keväästä syksyyn

Siitepölykausi jaetaan usein kolmeen osaan

Kausi alkaa keväällä kun lehtipuut kukkivat. Lepän ja pähkinäpensaan kukinta aloittaa siitepölykauden noin maalis-huhtikuussa. Sen jälkeen kukkii koivu, joka aiheuttaa eniten siitepölyoireita Suomessa. Kesällä ilmoilla on eniten heinän siitepölyä. Useimmat kärsivät siitepölyallergiasta varsinkin keskikesällä, jolloin heinän siitepölyn määrä on suurimmillaan. Kukkivista heinistä ainakin 40 lajia tuottaa allergisoivaa siitepölyä. Loppukesällä ja syksyllä on vielä pujon siitepölykausi.

Täältä voit tarkistaa ajankohtaisen siitepölytilanteen. Aurinkoinen ja kuiva kevät on allergikolle kaikkein pahin. Kasvomaskin käyttäminen voi auttaa siitepölystä pahasti oireilevia ja lieventää hengitysteihin kulkeutuvaa ärsytystä.

Siitepölyn siivous

Siitepöly on riesana myös sisätiloissa. Siitepölyä kulkeutuu kotiin esimerkiksi ilmanvaihdon, tuuletuksen, ulkoiluvaatteiden ja lemmikkieläinten kautta. Siitepölyn aiheuttamia allergiaoireita kotona voi helpottaa parhaiten imuroimalla tunnollisesti ja pyyhkimällä pölyjä useammin kuin normaalisti.

Ilmanvaihtosuodattimien puhdistus

Siitepöly on hienojakoista ja kevyttä pölyä, joka lentää ja leviää helposti ilmavirran mukana. Siitepöly kerääntyy ilmanvaihtosuodattimiin ja eniten pölyä pääsee kulkeutumaan kodin pinnoille huolimattoman tuuletuksen yhteydessä.Tuulettamista tulee siis välttää ja ilmanvaihtokanavien suodattimet tulee puhdistaa usein.

Norkot aukeavat aamulla ja siitepölyn määrä on suurimmillaan päivällä ja iltapäivällä. Illalla siitepölymäärät taas vähenevät. Jos kodissa on tuuletettava, siitepölyherkkien kannattaa suorittaa tuuletus varhain aamulla tai myöhään illalla.

Allergiasiivous

Huolellinen siivous siitepölyaikana auttaa pitämään pölyt poissa. Allergiasiivouksessa tulee painottaa pölyjen säännölliseen pyyhkimiseen. Kannattaa myös huolehtia että siivousvälineet ovat toimivia ja helposti saatavilla, jotta siivoaminen onnistuu mahdollisimman vaivattomasti.

Hyödyllisiä vinkkejä kodin puhtaanapitoon siitepölykauden aikana:

 • Huolehdi että siivoat entistä huolellisemmin ja useampia kertoja viikossa.
 • Panosta imurointiin ja pintojen pyyhkimiseen.
 • Käytä nihkeitä mikrokuituliinoja pölyjen pyyhkimiseen.
 • Vältä tuulettamista. Jos täytyy, niin tuuleta pikaisesti.
 • Muista vaihtaa tai puhdistaa koneellisen ilmanvaihdon suodattimet ennen siitepölyaikaa, sekä tarvittaessa kauden aikana ja vielä siitepölyajan loputtua.
 • Pyykit tulee kuivattaa sisällä ja petivaatteiden raikastus kannattaa siirtää talveen tai suosia pesua pesukoneessa.
 • Usein autokin peittyy kirvojen mesinesteestä ja siitepölystä. Auton tahmaista pintaa voi puhdistaa vedellä ja astianpesuaineella. Puhdista auton sisäpinnat  nihkeällä mikrokuituliinalla.
 • Ravistele kaikki päällysvaatteet aina ennen sisääntuloa.
 • Pyyhi tai ravistele myös lemmikin turkista suurimmat pölyt.
 • Käy suihkussa aina ennen nukkumaanmenoa, ettei siitepöly päädy petivaatteisiin.
 • Muista pedata sänky päivän ajaksi.

Siivouksen ammattilaiset

Siivouksen säännöllisyys ja huolellisuus ovat avainasemassa raikkaan ja mahdollisimman pölyttömän huoneilman saavuttamiseksi. Me Tasokodilla olemme siivouksen ammattilaisia ja ystävälliset ja osaavat siivoojamme auttavat puhdistamaan hankalimmatkin paikat pölykertymistä. Meiltä saat säännöllisen siivouksen täysin tarpeidesi mukaan. Hyvinvointisi ja kotisi puhtaus on meille tärkeää ja meidän palveleva henkilökunta auttaa sinua löytämään juuri sinulle oikean ratkaisun. Tilaa kodin siivous.

Takaisin ylös