Siirry pääsisältöön

Kevään ikkunanpesu – näin onnistut!

Ihana kevätaurinko tulvii ikkunoista mutta samalla ei-niin-ihanat pölyt ja likaiset pinnat tulevat esiin. Ikkunoille syksyn ja talven aikana kertynyt lika on harmillisen helposti nähtävissä kirkasta kevätaurinkoa vasten.

Milloin on paras aika pestä ikkunat?

Tähän löytyy monta vastausta. Meidän vinkki, jos haluat nauttia kirkkaista ikkunoista läpi vuoden, on pestä ikkunat kolme kertaa vuodessa: alkukeväällä, kesällä siitepölykauden jälkeen sekä syksyllä. Näin ikkunat pysyvät puhtaina ympäri vuoden ja myös ikkunoiden kunto säilyy parempana. Tärkeintä pesussa on säännöllisyys.

  • Keväällä (maalis-huhtikuussa) on hyvä suorittaa kaikkien pintojen pesu. Älä jää turhaan odottelemaan siitepölykauden loppumista, sillä se voi venyä pidempäänkin. Kun ikkunat pesee jo alkukeväästä, saa piristävä kevätaurinko kotisi loistamaan.
  • Kesällä (siitepölykauden laskeuduttua) tulisi keskittyä ulkopintoihin. Iso osa liasta ja pölystä kertyy ikkunoiden ulkopinnoille. Siksi suosittelemme pesemään varsinkin ulkopinnat kesällä uudelleen.
  • Syksyllä kannattaa pestä ulkopinnat vielä ennen talvea ja tarvittaessa sisä- ja välipinnat. Näin ikkunat säilyvät puhtaampana läpi talven ja kevään urakka on taas pienempi.

Pitkällä aikavälillä ikkunoiden tehokas ja säännöllinen pesu kannattaa. Jämähtänyttä likaa on aina vaikeampi puhdistaa ja se voi pilata ikkunat turhan aikaisin.

Otollisin sää ikkunoiden pesuun keväällä ja kesällä on leuto ja puolipilvinen päivä. Vältä suoraa auringonpaistetta ja tuulta, sillä ne saavat likaisen veden kuivahtamaan pinnoille nopeasti. Valitse leudommat päivät myös syksyllä ja ikkunoiden pesua talvipakkasella kannattaa välttää.

Oikeanlaiset välineet

Tärkein ohje onnistumisen kannalta on käyttää oikeita ja puhtaita välineitä:

  • ikkunanpesin
  • ikkunanpesuaine tai astianpesuainekin käy
  • sanko pesuvedelle ja puhtaalle vedelle
  • ikkunakuivain eli kuivauslasta
  • kuivausliina- tai pyyhe lastan kuivaamiseen
  • säämiskä, mikrokuituliina tai ikkunaliina viimeistelyyn
  • tarvittaessa varrellinen ikkunanpesin korkealla olevia ikkunoita varten

Ikkunanpesun valmistelut

Aloita ikkunanpesu siirtämällä tavarat pois tieltä ja suojaamalla lattia ikkunan kohdalta pyyhkeellä. Pyyhkeestä on apua etenkin, kun peset sisäänpäin aukeavia ikkunoita. Esineet ja huonekalut kannattaa siirtää sivuun, ettei niiden päälle roisku pesuvettä.

Pyyhi kostealla ensin sälekaihtimet ja siirrä myös kaihtimet sekä verhot sivuun. Ikkunat kannattaa pestä likaisimmasta alkaen, eli aloita aina ikkunoiden ulkopinnoista. Näin et touhutessa vahingossakaan siirrä likaa jo puhtaille pinnoille.

Käytä pesuainetta kohtuudella

Aloita pesu kostuttamalla ikkunalasi suosimallasi pesuvälineellä. Käytä vettä ja pesuainetta kohtuudella. Jos suosit astianpesuainetta, muutama tippa riittää n. 3 litraan vettä. Vältät myös sateenkaariraidat ikkunoissa käyttämällä vähemmän pesuainetta. Jos ikkunat ovat todella likaiset voi pesun suorittaa kaksikin kertaa. Älä käytä samaa pesuvettä liian moneen ikkunaan, vaan vaihda vesi kun se kylmenee tai muuttuu selkeästi likaiseksi. Varsinaisen pesun jälkeen tulisi huuhdella ikkuna puhtaalla vedellä, mutta huuhtelun voi ohittaa, jos käytät vain vähän pesuainetta.

Huolellinen kuivaus ja viimeistely

Kuivaa ikkunat lastalla yhdensuuntaisin pysty- tai vaakavedoin siten, että edellinen veto menee aina hieman edellisen päälle. Kuivaa lasta jokaisen vedon jälkeen sille tarkoitetulla liinalla. Kuivaa aina myös valumajäljet saman tien. Viimeistele ikkunanpesu kuivaamalla liinalla tai säämiskällä. Tarkista tulos vielä useammasta eri kulmasta katsoen.

Ammattilaiset asialle

Jos kaikki tämä kuulostaa sinusta turhan työläältä, niin kevätsiivouksen ja ikkunoiden pesun aikaavievissä ja haastavimmissa tehtävissä kannattaa hyödyntää siivouspalveluita ja samalla tukea suomalaista työtä. Voit myöt ilahduttaa ystävää tai sukulaista ikkunanpesulla.

Tasokoti tarjoaa ammattitaitoiset, kokeneet, luotettavat ja parhaisiin ikkunanpesun toimintatapoihin perehdytetyt ikkunanpesijät kotisi puhtaanapitoon. Tasokodin ikkunanpesujen laadusta kertoo vakioasiakkaiden kasvava määrä ja tyytyväisyys työn laatuun. Kirkkaan puhtaat ikkunat saat kaikkein vaivattomimmin ja nopeimmin tilaamalla siivouksen.

Takaisin ylös