Siirry pääsisältöön

Huonot siivoustavat – vältä näitä!

Hankkiudu eroon näistä huonoista siivoustavoista ja huomaa kuinka kotona siivoaminen, ja ainainen siivoamisesta stressaaminen helpottuu. Listasimme seitsemän siivouksen ”kuolemansyntiä”.

Tiettyjen nurkkien laiminlyönti

Tiedätkö kotona ne vaikeimmat kulmat ja kohdat, jotka keräävät ajan saatossa itseensä kaiken pölyn ja lian? Nämä kolot jäävät usein siivoamatta vedoten kiireeseen tai jaksamiseen.

Kuulostaako “ei tuolta tarvitse pyyhkiä, ei sitä kukaan näe” -ajattelutapa tutulta? Monet tuppaavat kiireen keskellä keskittyä siivouksessa vain kodin näkyvimpiin kohtiin.

Mutta nämä unohdetut nurkat ja kolot tulevat vielä kummittelemaan, ja muistuttamaan itsestään enemmin tai myöhemmin. Lopulta pinttymät ovat muodostuneet niin pahoiksi, että joudut tehdä kolminkertaisen työn niiden puhdistamiseen.

Siivoamatta jättäminen kokatessa

Ruoanlaitto voi olla sotkuista hommaa. Kun on paljon kasviksia pilkottavana ja ainesosia yhdisteltävänä, kuoria ja roiskeita lentelee sinne tänne, ja likaisia kulhoja ja lusikoita kasaantuu. Ruokatahrat myös kuivahtavat helposti, jos niiden antaa olla pitkään. Kokatessa syntyvä sotku on helpompi siivota, kun suoritat sen järjestelmällisesti askel kerrallaan ruoanlaiton lomassa.

“Tiskaan myöhemmin”

Tämä toteamus on monen suusta kuultu. Tiskaaminen kuitenkin usein jää tekemättä ja loppuviikosta tiskiä on vuoreksi asti. Jos vain laittaisit astiat samantien astianpesukoneeseen tai pesisit ne käsin samalta seisomalta, urakkasi vähentyisi huomattavasti. Tämä vie vain muutamia sekunteja tai minuutteja, kun taas ison tiskivuoren purkaminen voi kestää puolikin tuntia.

Rojukaapin ylläpitäminen

Tämä pahamainen rojukaappi löytyy useilta kotoa, milloin missäkin muodossa. Se voi olla hylly, laatikosto tai kaappi, jonne tulee työnnettyä kaikki epämääräiset tavarat, joilla ei tunnu olevan omaa paikkaa. Usein nämä ylimääräiset tavarat, jotka on kuitenkin säilytettävä syystä tai toisesta, on vain saatava pois näkyvistä mahdollisimman nopeasti.

Jos rojukaapin tavaroita ei käy säännöllisin väliajoin läpi, voi homma lähteä käsistä ja roju valtaa jo viereisenkin kaapin. Vältä turhuuksien hamstraamista ja pidä huolta, että tavarat löytävät omille paikoilleen.

Kertyvät vaatekasat

Tämä on myös yleinen ilmiö monen kotona. Vaatekasa voi usein muodostua makuuhuoneen tuolille, tai kylppärin tai kodinhoitohuoneen tasolle. Todennäköisimmin kasat syntyvät sinne, missä toistuvasti riisut tai vaihdat vaatteesi. Viikonlopun koittaessa ja kasan kasvaessa, et muista mitkä vaatteista ovat likaisia ja mitkä puhtaita. Edessä seisoo vain epäsiisti vaatevuori, joka jonkun on käytävä läpi. Vältä kasat ja lajittele ja viikkaa vaatteet aina mahdollisimman pian omille paikoilleen, joko takaisin vaatekaappiin tai likapyykkiin.

Tasojen täyttyminen

Liittyen edelliseen kohtaan, myös muuta tavaraa tuppaa kerääntymään joka puolelle epämääräisiksi kasoiksi. Kaikkien kodin tasojen ei tarvitse toimia säilytystiloina – ei edes väliaikaisesti. Väliaikaisesta tulee nopeasti pysyvää, kun tavaroita kertyy useampi.

Pidä pöydät ja tasot yksinkertaisina ja vapaana tavaroista. Näin myös niiden säännöllinen puhdistaminen pölystä onnistuu vaivattomammin. Yksi hyvä vinkki on asetella pöydälle esimerkiksi pieni kori, johon satunnaiset pienet esineet voi laittaa.

Tämäkin kori kannattaa käydä kuitenkin läpi silloin tällöin, ettei se muodostu taas yhdeksi säilömispaikaksi turhalle rojulle. Jos tuntuu, että erinäisiä tavaroita kertyy kasoiksi useampaankin paikkaan, harkitse kotisi säilytysratkaisujen laittamista uusiksi.

Likaiset siivousvälineet

Vähänkin likainen moppi ei pese lattiaa, vaan levittää likaa ympäriinsä. Sama koskee likaisia ja pölyisiä liinoja. Jos et puhdista siivousvälineitä siivouskertojen välissä, voimme kertoa, että siivoamisesta ei tule yhtikäs mitään. Likaisilla välineillä siivoaminen on yhtä ajanhukkaa ja todennäköisesti vain pahennat tilannetta. Pidä siis huolta siivousvälineistäsi ja päivitä uusiin aina tarvittaessa.

Jos siivous takkuilee näistä vinkeistä huolimatta, ota yhteyttä meihin ja jätä siivous kodin arkisista siivoushaasteista nauttiville Tasokodin ammattilaisille!

Takaisin ylös