Siirry pääsisältöön

Joulusiivous sujuu helposti Tasokodin vinkeillä

Joulu on jo pian ovella! Moneen kotiin perinteeksi muodostunut joulusiivous voi alkaa. Valmistaudu joulutunnelmaan ja vuoden loppuun siivoamalla koti putipuhtaaksi. Kun kodin pinnat ovat puhtaat ja kaikki tavarat ovat järjestyksessä, tulevat joulukoristeetkin paremmin edukseen. Näin siivoat kotisi puhtaaksi ja kotoisaksi joulua varten.  

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty 

Ennen kuin ryhdyt hommiin, kaada itsellesi kupponen kuumaa, istahda alas ja kirjaa ylös siivouslista. Laita ylös mitä siivotaan, milloin ja missä järjestyksessä. Älä kuormita itseäsi liikaa ja suunnittele koko siivousta samalle päivälle. Sovita siivous aikatauluusi ja vältä turha viime hetken stressi. Kun lista on valmis, kiinnitä se vaikka jääkaapin oveen. Joulussa on kyse yhdessäolosta ja yhdessä tekemisestä, joten perheellisten kannattaa jakaa siivoustaakkaa myös muille perheenjäsenille. 

Koti tip-tap kuntoon 

Tasokodin vinkki on keskittyä siivouksessa pääosin huoneisiin, joissa joulua tullaan viettämään. Jouluna tunnelmoidaan pääosin hämärässä ja kuusen ja kynttilöiden valossa, joten kodin ei välttämättä tarvitse olla ihan tiptop kunnossa, vaan paremminkin tip-tap kunnossa.   

Aloita järjestelemällä 

Ennen varsinaista siivousta, järjestele kaikki ylimääräiset ja irtonaiset tavarat omille paikoilleen. Vie turhat roskat ja tavarat kierrätykseen. Erilaiset säilytysratkaisut, -laatikot ja – pussit helpottavat tavaroiden pitämistä omilla paikoillaan sekä vähentävät tavaroihin ja tekstiileihin kertyvää pölyn määrää. Kun kaikki ylimääräinen tavara on poissa silmistä, voi pintojen puhdistus alkaa.  

Paras tapa pyyhkiä pölyt 

Pyyhi pölyt ylhäältä alas. Yläpintojen säännöllinen pyyhkiminen pitää huoneilman puhtaampana ja estää pölyjen jatkuvan laskeutumisen alatasoille. Kurota ja pyyhi pölyt kaappien, ovenkarmien, lamppujen sekä taulujen päältä mikrokuituliinalla. Käytä tarvittaessa säädettävää vartta niin säästyt vaaralliselta kiipeilyltä, ja saat pyyhittyä yläpölyt pitäen jalat samalla turvallisesti maassa.  

Hyödynnä mikrokuituliinaa myös tasojen pyyhkimiseen, peilien ja muiden lasipintojen pyyhintään. Myös tahrat ja lika irtoaa pinnoilta parhaiten nihkeällä mikrokuituliinalla. Varsinkin jos pölykerros on ehtinyt tahmautua, lähtee se parhaiten joko kostutetulla mikrokuituliinalla tai vaihtoehtoisesti siivousliinalla, jossa on suihkaus tavallista tiskiainetta. 

Kumpi ensin, pölyjen pyyhkiminen vai imurointi?  

Suurimmat yläpölyt kannattaa suursiivouksessa puhdistaa ensin, sillä yläpölyjä pyyhitään yleensä hieman harvemmin ja pölyä on saattanut kertyä useampia kerroksia. Yläpölyjen puhdistus ei ole myöskään aina niin kontrolloitua kun haluaisi, ja pölyä saattaa pyyhkiessä laskeutua isoissa määrin lattialle, joten imurointi kannattaa tehdä yläpölyjen pyyhinnän jälkeen. 

Imuroinnin jälkeen, tulisi antaa imuroinnin seurauksena nousseiden pölyjen laskeutua hetki, ja sitten vasta pyyhkiä kaikki alatasot ja lattiat. Kehotamme jokaista kuitenkin tekemään siivouksen siinä järjestyksessä kuin itse omassa kodissaan parhaaksi näkee. Pääasia on, että tulee mahdollisimman puhdasta. 

Matot pakkaseen tuulettumaan 

Talviset pakkaset kannattaa käyttää siivouksessa hyödyksi. Vie matot ne imuroituasi muun siivouksen ajaksi ulos tuulettumaan. Pakkasessa matot raikastuvat ja samalla pääset imuroimaan myös kaikkien mattojen alta huomattavasti helpommin. Imuroi ja pese lattiat kauttaaltaan, ennen kuin tuot matot takaisin. Lattian pesussa kannattaa huomioida lattian materiaali ja valita mahdolliset puhdistusaineet sen mukaan.  

Jouluyö raikkaissa petivaatteissa 

Avaa makuuhuoneiden ikkunat ja päästä raikas pakkasilma sisään vuodevaatteiden vaihdon yhteydessä. Imuroi peti ja tarvittaessa pese myös peitot ja tyynyt niiden hoito-ohjeiden mukaan. Vaihda jokaiselle perheenjäsenelle puhtaat ja raikkaat vuodevaatteet. Puhtaaseen petiin on mukava kömpiä iltaisin laskemaan, kuinka monta yötä jouluun onkaan enää jäljellä. 

Puhdas joulusauna  

Suomalaisten kotien jouluperinteisiin kuuluu ehdottomasti joulusauna. Jotta saunassa voi keskittyä jouluiseen tunnelmaan, tulee saunan olla puhdas. Saunan pesu kannattaa aloittaa lakaisemalla ensin saunan lattia. Seuraavaksi kastele lauteet lämpimällä vedellä, joka hieman avaa lauteiden puun syitä ja näin ollen helpottaa lian irtoamista.  

Valuta sankoon lämmintä vettä ja tilkka lauteille sopivaa pesuainetta. Älä laita pesuainetta suoraan puupinnalle. Anna pesuliuoksen vaikuttaa lauteilla noin kymmenen minuuttia ja aloita sitten harjaus. Käytä pehmeää harjaa tai saunan pesuun tarkoitettua laudepesuria. Harjaa lauteet, lauteiden välit ja seinät puiden syiden suuntaisesti.  

Huuhtele lauteet huolellisesti pesuaineesta ja käytä kylmää vettä, jotta puun syyt sulkeutuvat. Näin lika ei tartu niihin jatkossa yhtä helposti. Kuivaa lopuksi vielä lattialta suurimmat vedet pois lastalla ja puhdista lattiakaivo. Jotta sauna kuivuisi kunnolla, tarkista vielä että ilmanvaihto toimii.  

Kylpyhuoneen pesu 

Kylpyhuoneen voi pestä samalla kun käy suihkussa. Suihkuta lämmintä vettä kaakeleihin, levitä sitten pesuaineliuosta seiniin ja lattiaan pesimen avulla. Puhdista hana ja muut yksityiskohdat pesusienellä. Huuhtele vedellä ja kuivaa lopuksi pestyt pinnat liinalla ja lastalla. Kylpyhuoneen pinnat kannattaa kuivata jokaisen suihkun jälkeen, jotta pesutilat pysyvät paremmin puhtaana ja raikkaana. 

Joulu ilman stressiä 

Jouluinen koti on puhdas koti. Mutta on hyvä muistaa, että joulusiivouksen lisäksi jouluperinteisiin kuuluu rauhoittuminen ja läheisten muistaminen. Älä siis laita kaikkea kallisarvoista energiaasi joulun alla siivoamisesta touhottamiseen, vaan muista myös antaa aikaa perheellesi ja ystävillesi.  

Meillä Tasokodilla joulu on yleensä kiireistä aikaa. Jos haluat päästä nauttimaa joulun taiasta ilman siivousstressiä, suosittelemme ennakoimaan ja tilaamaan Tasokodin joulusiivouksen hyvissä ajoin ensi vuoden joululle.  

Rauhaisaa ja lämpöistä joulun odotusta jokaiseen kotiin! 

Takaisin ylös