Skip to content

Eikö siivoamalla tule puhdasta? Syy voi olla siivousvälineissä

Eiköhän ole sanomattakin selvää, että jokainen meistä haluaa asua puhtaassa ja terveessä kodissa. Siitä huolimatta usein laiminlyömme päivittäisten kodin siivousvälineiden huolenpidon ja huollon. Siivousvälineet, kuten liinat ja mopit kaipaavat huoltoa ja vaihtoa säännöllisin väliajoin siinä missä muutkin kodin tavarat.

Kodin siivous luistaa puhtailla siivousvälineillä

Moni on valmis hankkimaan uutta kodin elektroniikkaa tai sisustustavaroita jatkuvasti, mutta siivousvälineiden päivitys tuntuu unohtuvan. Puhtaat ja ehjät siivousvälineet ovat tärkeä osa siivousta ja samalla kodin pysymistä kodikkaana. Puhtailla välineillä lika ja bakteerit eivät siirry pinnalta toiselle, vaan saat siivouksella aikaan oikeasti puhdasta jälkeä ja työläätkin tehtävät hoituvat käden käänteessä.

Milloin kauppaan?

Siivousvälineet tulisi vaihtaa uusiin silloin, kun huomaa että niiden teho ei enää ole entisellään. Myös kulahtanut ulkomuoto tai paha haju voi olla merkki siitä, että siivousväline kaipaa kipeästi vaihtamista. Jos siivousvälineistä ei pidä tarpeeksi huolta, ne hapertuvat ja hajoavat käyttökelvottomiksi ennen aikojaan. Saat olla ostamassa uusia liinoja ja harjoja jatkuvasti. Siivousvälineistä kunnolla huolehtiminen on parempi niin lompakolle kuin ympäristöllekin.

Mikrokuituliina – joka kodin siivoustuote

Mikrokuituliina on tehokas siivoustuote ympäristöystävälliseen puhdistamiseen. Mikrokuituinen liina sitoo pölyä itseensä paremmin kuin tavallinen liina. Voit käyttää liinaa kuivana tai nihkeänä. Nihkeällä mikrokuituliinalla puhdistat pölyjen lisäksi myös useimmat lika- ja rasvatahrat, etkä välttämättä edes tarvitse pesuainetta. Liinaa ei kannata kastella liikaa, tai se menettää puhdistustehonsa. Kuiva mikrokuituliina sopii myös kodin elektroniikan puhdistamiseen. Kun mikrokuituliinaa hoitaa hyvin, sen käyttöikä pitenee.

Hyviä mikrokuituliinoja kannattaa olla kotona useampi kappale ja mielellään eri värisinä, jotta tiedät mikä liina kuuluu mihinkin huoneeseen. Siivousliina voi levittää bakteereja likaisemmilta alueilta puhtaammille, jos käytät yhtä liinaa koko kodin pyyhkimiseen. Ainakin keittiöön ja WC-tiloihin kannattaa varata kokonaan omat liinat.

On myös hyödyllistä osata taitella mikrokuituliina oikein mahdollisimman tehokkaan siivoustuloksen saavuttamiseksi.Taita liina ensin kahtia ja sitten vielä kerran uudestaan kahtia. Kun pyyhit pintaa, taita likainen liinan puoli piiloon vetojen välissä ja vaihda puhtaaseen. Näin lika ei leviä ympäriinsä, eikä liinaa tarvitse jatkuvasti huuhdella.

Miten siivousliinat kannattaa pestä?

Siivousliinojen pesussa tulee kiinnittää huomiota oikeaan pesulämpötilaan. Useimmat liinat kestävät pesun 60 asteessa, mutta pesuohje on hyvä aina tarkistaa siivousliinan lapusta ennen pesua. Mikrokuituliinat suositellaan yleensä pestäviksi erikseen muista pyykeistä, sillä ne imevät itseensä nukkaa ja pölyä. Toinen vaihtoehto on pestä liinat pesupussissa, jolloin pesupussi suojaa mikrokuituliinoja muulta pyykiltä. Siivousliinaa voi koittaa myös keittää hetken kattilassa johon on lisätty veden lisäksi tilkka pyykinpesuainetta. Aina pesun ja huuhtelun jälkeen on tärkeää antaa siivousvälineiden kuivua. Jos keittäminen tai konepesu ei raikasta siivousliinoja, silloin on korkea aika hankkia uudet.

Lattianpesuun tarkoitetut mopit, liinat ja erilaiset pesusienet tulee myös pestä, huuhdella ja kuivata heti käytön jälkeen. Osa pesusienistä voi kestää pesua pyykkikoneessa, mutta tämä kannattaa aina tarkistaa pakkauksesta. Harjat, kuten lattiakaivoharja ja kuurausharja tulee myös huuhdella käytön jälkeen ja jättää kuivumaan mahdollisimman ilmavasti, jotta harjat eivät ala haista. Keittiössä käytössä olevan tiskiharjan vaihtopään voi halutessa laittaa myös astianpesukoneeseen, jolloin harja puhdistuu paremmin.

Imurin pitäminen puhtaana

Liian täysi pölypussi heikentää imurin imutehoa. Täydellä imurilla imuroidessa levität myös samalla pölyä ja pölyistä hajua ympäriinsä. Vaihda pölypussi säännöllisesti ja pyyhi imurin sisältä nihkeällä liinalla ennen uuden pussin asettamista paikoilleen. Pölynimurin suodatin tulee myös vaihtaa kun se alkaa tummumaan. Myös hiuksia, lemmikkien karvoja ja nukkaa voi kertyä imurin harjaan ja häiritä imutehoa. Irtolika kannattaa nyppiä harjasta ja harjan voi pestä lämpimällä vedellä ilman pesuainetta ja asettaa kuivumaan. Mikäli imurin letku vaikuttaa likaiselta tai haisee, senkin voi pestä vedellä ja tarvittaessa pesuaineella. Muista antaa letkun kuivua kunnolla.

Älä unohda vessaharjaa

Säännöllistä puhdistusta ja vaihtoa kaipaa myös vessaharja. Harjan elinkaari riippuu täysin siitä, miten sitä käytetään ja miten usein sitä huolletaan. Moni ei asiaa paljon mieti, vaan tyytyy laittamaan harjan takaisin kuppiin vessan puhdistamisen jälkeen. Tällöin harja jää likaisena odottamaan seuraavaa kertaa. Harja olisi hyvä huuhdella jokaisen käytön jälkeen. Helpoiten harjan huuhtelu onnistuu tyhjässä pöntössä vetämällä vessan. Jotkut pidentävät WC-harjojen käyttöikää laittamalla puhdistusainetta ja vettä vessaharjan kuppiin.

Lisää Tasokodin siivousvinkkejä kodin puhtaanapitoon löydät täältä.

Takaisin ylös