Siirry pääsisältöön

Korona-ajan kotisiivousvinkit

Vietämme kotona enemmän aikaa, kuin koskaan. Samalla, kun kodista on tullut toimisto, koulu ja harrastuspaikka joudumme miettimään entistä tarkemmin siivoukseen ja puhtaanapitoon liittyviä asioita, sillä vain harva pystyy eristäytymään kokonaan ulkomaailmalta.

Kokosimme tähän ammattilaisen vinkkejä siihen, miten koti pysyy siistinä ja hygienia säilyy.

  1. Pidä kotona tavarat paikoillaan. Järjestele kaikki paikoilleen vaikka illalla ennen nukkumaanmenoa. Kun ylimääräistä roinaa ei ole, on myös puhtaudesta paljon helpompi huolehtia.
  2. Jätettä kertyy – ja roskien vieminen on yksi kontakti ulkomaailmaan. Kun viet roskat, älä mene roskakatokseen samaan aikaan naapurisi kanssa ja muista pitää hanskat kädessä. Lisäksi voit ottaa vaikka sanomalehtipaperin, jonka avulla avaat roskalaatikot.
  3. Kun olet ulkona ja käytät hansikkaita, muista riisua ne oikein – ja myös pestä säännöllisesti!
  4. Käsiä pestään nyt paljon. Vaihda käsipyyhkeet päivittäin. Parasta olisi, jos jokaiselle perheenjäsenelle olisi oma pyyhe.
  5. Puhdista kännykät, tietokoneiden näppäimistöt ja kaukosäätimet säännöllisesti – mieluiten joka päivä. Erityisesti kännykät voivat olla ällöttäviä pöpöpesäkkeitä!
  6. Ovenkahvat kannattaa puhdistaa säännöllisesti. Kaikki tartuntapinnat, valokatkaisijat, ovenkahvat ja vetimet ovat paikkoja, joissa virukset viihtyvät ja joista ne tarttuvat helposti eteenpäin.
  7. Kengät on hyvä jättää eteiseen ja pitää huoli, että lattiat ovat kuivat ja puhtaat.
  8. Tuulettaminen ei sinänsä vaikuta koronan leviämiseen, mutta raitis sisäilma lisää viihtyisyyttä ja piristää mieltä. Nyt voisi olla hyvä aika myös pestä petauspatjat, peitot ja tyynyt.
  9. Käsidesiä on taas saatavilla monista paikoista. Pidä käsidesipulloja aina saatavilla: taskussa, autossa, pyöränkorissa. Kun menet kauppaan, pese kätesi ennen ja jälkeen. Jos pesumahdollisuutta ei ole, käytä käsidesiä ja kuuraa kädet puhtaaksi heti, kun tulet kotiin. Muista pestä kädet myös sen jälkeen, kun olet laittanut ostokset kaappeihin.
  10. Tee kodistasi niin viihtyisä, kuin mahdollista. Käytä hetki sisustuksen miettimiseen tai tilaa nettikaupasta itsellesi uusia huonekasveja. Kaunis ja viihtyisä koti kannustaa myös siivoamiseen!
Takaisin ylös