Skip to content

Kodin sisäilma ja ilmalämpöpumpun puhdistus

Kodin sisäilmaongelmien yleisin aiheuttaja voi olla joko puutteellinen tai väärin toimiva ilmanvaihto tai sitten väärät sisäilman olosuhteet, kuten liian korkea tai matala lämpötila. Ilmalämpöpumppu on tehokas laite puhdistamaan kodin sisäilmaa, mutta sen suodattimet tulee myös muistaa puhdistaa säännöllisesti. Lukaise blogin lopusta ohjeet ilmalämpöpumpun omatoimiseen puhdistamiseen kotona.

Kodin lämpötila ei saa ylittää 32 astetta

Kodin sisäilman lämpötila on keskeinen viihtyvyystekijä. Huoneilman lämpötilan on oltava vuodenajoista riippumatta asumiseen ja oleskeluun soveltuvaa. Liian korkeista ja matalista lämpötiloista voi aiheutua jopa terveyshaittoja. Asumisterveysasetuksen mukaan kotien lämpötila ei saisi milloinkaan ylittää 32 astetta. Ikääntyneillä raja on 30 astetta. Liiallinen kuumuus ei ole pelkästään epämukavaa, mutta myös hengenvaarallista. Ilmastonmuutoksen myötä helteet ovat yleistyneet ja näyttävät pahenevan entisestään.

Ilmankosteuden tarkkailu

Liiallinen huoneilman kosteus voi olla myös yleinen ongelma. Huoneilman kosteutta lisääviä toimintoja kotona voivat olla esimerkiksi pyykkien kuivatus, ruoanlaitto ja suihkussa käynti. Huoneilman kosteus ei saisi nousta niin suureksi, että se aiheuttaisi kosteuden tiivistymistä ja sen myötä mikrobikasvun lisääntymistä. Jos kotona on käytössä ilmankostutin, joka höyrystää vettä, on tärkeää seurata, ettei kosteus pääse nousemaan liian korkeaksi ja tiivistymään viileille pinnoille.

Paranna kodin sisäilman laatua

Hengitysliiton neuvojen mukaan, voit koittaa parantaa kodin sisäilman laatua seuraavasti:

  • Huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta.
  • Suodata tuloilma, jotta ulkoilman epäpuhtaudet eivät kulkeudu sisään.
  • Tarkkaile kotisi kuntoa, ja tee aina tarvittavat huolto- ja korjaustoimenpiteet pikaisesti.
  • Käytä vähäpäästöisiä ja pölyämättömiä materiaaleja.
  • Säädä huonelämpötila 20–22 asteeseen.
  • Siivoa viikoittain.
  • Älä tupakoi sisätiloissa.

Ilmalämpöpumppu: helpotusta kotiin kuumina kesinä

Ilmanvaihdon tehtävä on poistaa sisäilmasta epäpuhtauksia ja tuoda puhdasta ilmaa sisätiloihin tilalle. Ilmalämpöpumppu lämmittää, viilentää ja puhdistaa tehokkaasti talon sisäilmaa, ja on varsinkin kuumina kesinä monen kotitalouden paras ystävä. Nykyaikaiset ilmalämpöpumput ovat energiatehokkaita ja niiden sähkönkulutus on luultua vähäisempää. Ilmalämpöpumpun käyttämä sähköenergia on noin 150-250 euroa vuodessa.

Ilmalämpöpumppujen yleistyessä, tulee niiden oikeaoppisesta käytöstä, huollosta ja puhdistuksesta myös huolehtia. Iso osa sisäilman epäpuhtauksista, kuten erilaiset pienhiukkaset biojätteistä, huonekasveista, ihmisistä ja lemmikeistä päätyvätkin ilmalämpöpumpun karkeasuodattimeen. Lämpöpumpun energiatehokkuus laskee, jos puhallin joutuu puskemaan ilmaa likakerroksen läpi.

Ilmalämpöpumpun puhdistus

Laitteen huolto ja asetusten säätö on laitteen asentajan vastuulla. Käyttöönottovaiheessa asentaja säätää asetukset kohteenmukaisesti. Asentajan tulee antaa asiakkaalle asennuksen yhteydessä myös aina käytönopastus. Sisäyksikön täyspesuhuolto, jonka sopiva pesuväli on 3–5 vuotta tulee myös jättää ammattilaisille. Muuten säännöllisestä puhdistuksesta jokaisen tulee vastata itse. Asiakkaan omalle kontolle jää:

  • Sisäyksikön verkkomaisen karkeasuodattimen säännöllinen puhdistus pari kertaa kuussa. Suodattimen pinnalle pakkautuva pöly heikentää ilman virtausta. Suodattimet imuroidaan ja/tai pestään vedellä ja miedolla pesuaineella.Varo vaurioittamasta suodattimia. Anna suodattimien kuivua täysin kuivaksi, ennen kuin asennat ne takaisin.
  • Mikäli laitteessasi on ionisaattori, plasmasuodatin tai jonkin muun niminen sähkösuodatin tulee sekin imuroida säännöllisesti.
  • Ulkoyksikön eli pumpun ulkopuolelta kannattaa poistaa mahdolliset lehdet ja roskat varovasti.
  • Sulatus- ja kondenssiveden poiston toiminta tulee tarkistaa, ettei tukkeutunut vesi aiheuta pahimmassa tapauksessa vesivahinkoa.

Takaisin ylös