Skip to content

Kodin haasteet kesähelteillä

Vaikka Suomen kesä onkin lyhyt, voi helteiset kelit silti tuoda pientä päänvaivaa kotiin. Osaa vaivaa asunnon epämukava kuumuus ja toiset kamppailevat banaanikärpästen kanssa. Kurkkaa meidän niksit kesäkodin ja -keittiön puhtaanapitoon, pahojen hajujen poistoon, banaanikärpästen taltuttamiseen ja asunnon pitämiseen viileänä kesän kuumimpina viikkoina.

Loppukesä on banaanikärpästen juhlaa

Viimeistään loppukesästä banaanikärpäset ovat löytäneet tiensä monen kotiin ja keittiöön – yleensä avonaisista ovista ja ikkunoista sekä kaupasta tuotujen hedelmien mukana. Ympäriinsä pörräävät pienet kärpäset vaikuttavat kodin viihtyvyyteen ja voivat antaa kuvan likaisesta kodista. Tärkeintä banaanikärpästen ennaltaehkäisyssä on puhdas keittiö, siisti tiskiallas, puhtaat työtasot ja jäteastiat. On myös suositeltavaa pestä vihannekset ja hedelmät huolellisesti heti kotiin tultua.

Tyhjennä biojäteastia muutaman päivän välein

Biojäteastian tyhjennys kannattaa suorittaa kesällä tiheään, sillä astian pohjalle muodostuu nopeasti suotuisa kasvualusta banaanikärpäsille. Kannattaa myös välttää liiallista kosteutta roskapussissa. Valuta pois ylimääräiset nesteet ja anna bioon menevien roskien kuivahtaa hetki ennen astiaan laittamista. Biojätteeseen voi myös laittaa kaikki pehmeät paperit, nämä auttavat imemään ylimääräistä nestettä itseensä.

Helsingin yliopiston biotieteiden laitoksen dosentti Tapio Heinon mukaan yksi banaanikärpänen voi elää jopa kaksi kuukautta ja naaraat munivat jopa sadoittain, eli ne ovat hyvin lisääntymiskykyisiä. Banaanikärpäsen kehitys munasta aikuiseksi kestää vähintään 10 päivää. Jos hedelmiä pidetään esillä niin kauan tai biojäteastioita ei tyhjennetä pariin viikkoon, silloin kärpäsiä alkaa syntyä.

Nopeasti eroon banaanikärpäsistä – parhaat niksit

Hyväksi todettuja kikkakolmosia kärpästen karkottamiseen löytyy monia. Perinteinen ansa on puoli lasillista vettä, johon laitetaan pari lusikallista makeaa etikkaa ja yksi lusikallinen astianpesuainetta. Astianpesuaineen ansiosta nesteen pintajännite laukeaa ja uteliaat banaanikärpäset uppoavat suoraan nesteen pohjalle. Toinen vinkki on laittaa biopussin pohjalle esimerkiksi hedelmänkuoria ja jättää pussi hieman aukinaisena keittiön tasolle. Kärpäskommuunin asetuttua pussiin, sulje pussi nopeasti ja vie se ulkoroskikseen.

Nämä niksit eivät kuitenkaan ratkaise toistuvaa ongelmaa ja siksi kodin yleisestä siisteydestä tulee huolehtia ja biojäteastiaa kannattaa pitää säännöllisesti silmällä.

Mistä kodin epämiellyttävät hajut ovat peräisin?

Roskien viemisestä huolimatta, asunnossa voi silti, etenkin kesähelteillä leijailla epämiellyttävä haju. Haju voi johtua pinttyneistä jäteastioista, jotka kannattaa aina pestä roskien viennin yhteydessä. Kodista voi löytyä myös muita yllättäviä pahanhajunlähteitä. Pelkän hajun peittämisen sijaan, kannattaa etsiä syypää. Tarkista ainakin nämä:

  • Siivoa jääkaappi vanhentuneista elintarvikkeista.
  • Tarkista ettei kuivakaapeissa ole mitään pilaantuvaa.
  • Pese hikiset ja kosteat likapyykit samantien.
  • Kuivaa pestyt pyykit ulkona jos mahdollista.
  • Tuuleta asunnossa säännöllisesti.
  • Tuuleta matot ja muut tekstiilit säännöllisesti.
  • Tarkista viemäreiden suut, lattiakaivo ja hajulukko.
  • Vaihda imurin pölypussi.

Jos syytä hajuun ei löydy, voit kokeilla poistaa asunnossa vallitsevaa löyhkää jättämällä avonaiseen kulhoon etikkaa huoneeseen muutamaksi päiväksi.

Kuuma asunto viileämmäksi

Pitkään jatkuneet kesähelteet voivat saada asunnon tuntumaan saunalta. On tärkeää tietää, että huoneilma ei saisi kuitenkaan ylittää 32 astetta. Jos vuokra-asunnon sisälämpötila kohoaa tätä korkeammaksi, eivätkä omat keinot asunnon viilentämiseen tepsi, olisi syytä kääntyä vuokranantajan ja taloyhtiön puoleen.

Vinkit kotiin kesähelteillä:

  • Pidä verhot tai sälekaihtimet visusti kiinni paahtavimpaan aikaan päivästä.
  • Märät pyykit lisäävät kosteutta ja trooppista tunnelmaa, joten kuivata pyykit joko pihalla tai parvekkeella.
  • Tuuleta asuntoa illalla tai yöllä, jolloin asuntoon pääsee virtaamaan viileämpää ilmaa. 
  • Tarkista poistoilma- ja korvausilmaventtiilien puhtaus. Korvausilmaventtiilit sijaitsevat usein ikkunoiden yläreunassa ja poistoilmaventtiilit löytyvät usein keittiöstä tai kylpyhuoneesta.
  • Hanki pöytä- tai lattiatuuletin tuomaan helpotusta kuumuuteen.
  • Harkitse ilmalämpöpumppua.

Takaisin ylös