Skip to content

Vaatteet pilalla! – Yleisimmät pyykinpesumokat ja vinkit onnistumiseen

Jopa 70 prosenttia suomalaisista on joskus pilannut vaatteensa pyykinpesukoneessa. Tekstiilipalveluyritys Lindströmin Kantar TNS:llä teettämän kyselytutkimuksen mukaan, vaatteiden peseminen väärin on melko yleistä. Yleisimmät virheet, kuten väärät pesulämpötilat, liiallinen pesuaineen käyttö ja pesukoneen ylikuormittaminen voivat kaikki johtaa vaatteiden vaurioitumiseen.

Kuulostaako tutulta?

Yleisin moka on värjäytyneet vaatteet, joista tutkimuksen mukaan kokemusta on 45 prosentilla. Vaaleiden pyykkien sekaan eksyy yksi kirkkaanpunainen vaatekappale, ja pesuohjelman lopuksi kaikki pyykit ovat vaaleanpunaisia – kuulostaako tutulta?

Vaatteiden lajitteluun kannattaa kiinnittää enemmän huomiota, ja muistaa että uusista vaatteista voi lähteä paljonkin irtoväriä ensimmäisellä pesulla.

Yhtä yleistä on pestä vaatteita väärissä lämpötiloissa. Kaikki materiaalit eivät kestä kuumia lämpötiloja ja ne voivat kutistua. Vaatteiden kutistumisesta kokemusta on 43 prosentilla suomalaisista.

Kestävämpää pyykinpesua

On tärkeää tietää oikeat käytännöt pyykinpesussa, jotta vaatteet säilyttävät niiden laadun ja kestävyyden. Samalla säästyy rahaa ja vaatteiden tarpeeton kulutus ja hävittäminen vähenee, mikä on myös ympäristön kannalta kestävämpää.

Pyykinpesu on iso osa arkeamme ja oikein tehtynä, vaatteet pysyvät pidempään puhtaina, raikkaina ja hyväkuntoisina.

Kootut vinkit onnistuneeseen pyykinpesuun

1. Valitse oikeanlaiset pesuaineet vaatteiden materiaalin ja likaisuusasteen mukaan. Yleisesti ottaen on hyvä olla käytettävissä niin väri- kuin valkopyykillekin tarkoitettua pesuainetta. Noudata pesuaineen pakkauksen annosteluohjeita, sillä liika pesuaine voi jättää jäämiä ja ärsyttää ihoa.

2. Ennen pesua, tyhjennä taskut, sulje vetoketjut, tarranauhat ja hakaset. Käännä samettivaatteet, jäykät ja voimakasväriset puuvillavaatteet kuten farkut sekä kuvalla varustetut paidat nurinpäin. Laita sukkahousut ja rintaliivit pesupussiin.

3. Laiittele pyykit värien, materiaalien ja pesulämpötilan mukaan.Katso hoito-ohjeiden merkitykset Marttojen ohjeesta. 

4. Älä ylikuormita pesukonetta. Noudata pesukoneen suositeltua täyttömäärää, jotta vaatteet mahtuvat liikkumaan ja pesuaine pääsee vaikuttamaan kunnolla. Kone on täysi kun kätesi mahtuu vielä rumpuun vaatteiden päälle.

5. Käytä oikeaa pesulämpötilaa vaatteiden likaisuusasteen mukaan. Useimmiten miedot lämpötilat (30-40 astetta) riittävät normaalisti likaantuneiden vaatteiden puhdistukseen.

6. Hoida tahrat mahdollisimman pian niiden syntymisen jälkeen. Käytä oikeanlaista tahranpoistoainetta ja noudata ohjeita.

7. Kuivaa vaatteet mahdollisimman pian pesun jälkeen. Ripusta ne ilmavasti kuivumaan välttäen suoraa auringonvaloa, joka voi haalistaa värejä

8. Muista puhdistaa pesukone säännöllisesti, jotta se toimii optimaalisesti ja estät hajujen sekä saippuajäämien muodostumisen.

9. Valitse ympäristöystävällisiä pesuaineita, käytä alhaisempia pesulämpötiloja aina kun mahdollista ja pyri kuivaamaan vaatteita ulkona.

10. Joissain tapauksissa herkät vaatteet, kuten silkkivaatteet tai neuleet, saattavat vaatia käsinpesua.

Milloin kannattaa valita korkeampi pesulämpötila?

Korkeampi lämpötila on tehokas hien, bakteerien, virusten ja tiettyjen tahratyyppien, kuten rasvan ja öljyn poistamiseen. Monet kodin tekstiilit, kuten keittiöliinat, siivousliinat, pyyhkeet ja vuodevaatteet voidaan usein pestä turvallisesti ja tehokkaasti 60 asteessa. Myös vaatteet, joissa on rasvatahroja tai öljytahroja, hyötyvät korkeammasta pesulämpötilasta.

Varmista kuitenkin aina ennen pesua pesumerkinnöistä, että pesemäsi tekstiilit kestävät 60 asteen pesun. Vaikka 60 asteen pesu on tehokas bakteerien poistossa, muista kuitenkin, että korkeammat lämpötilat voivat aiheuttaa kulumista, kutistumista ja haalistumista vaatteissa. Käytä tätä lämpötilaa harkiten.

Takaisin ylös