Skip to content

Käsien pesemisellä ehkäiset bakteerien leviämistä

Käsien peseminen on kaikkein paras keino vaikuttaa puhtauteen ja estää virusten ja bakteerien leviämistä. Tiesitkö, että hyvällä käsihygienialla voit päästä eroon jopa 90 % bakteereista?

Meille kaikille on itsestäänselvää, että kädet pestään wc-käynnin jälkeen, mutta kuinka moni muistaa pestä kädet aina ennen ruokailua? Ennen, kun keittää kahvit? Kun tulee takaisin kotiin asioilta tai töistä?

Muista pestä kädet

Myönteinen asenne peliin

Käsienpesusta on hyvä tehdä rutiini, josta muistuttamaan voi vaikka tehdä kivoja huoneentauluja kotiin. Kun saman asian toistaa riittävän monta kertaa, alkaa se sujua lähes automaattisesti.  Erityisesti lapsia on syytä muistuttaa käsienpesun tärkeydestä, vaikka muistuttaminen saattaa toisinaan kyllästyttää ja tuntua jankuttamiselta. Pienet lapset ja vanhukset ovat suurimpia riskiryhmiä erilaisissa virustaudeissa, joten heidän kohdallaan myös hyvä käsihygienia on erityisen tärkeää.

Kädet kulkeutuvat suuhun monesti kuin huomaamatta. Kutina suupielessä, roska hampaankolossa tai lohjennut kynsi saa meidät viemään sormet suuhun salakavalasti. Toisaalta kätemme tarttuvat ovenkahvoihin, pöytiin, tietokoneisiin ja kaukosäätimiin – joihin ne pesemättömänä jättävät ikäviä, silmälle näkymättömiä käyntikortteja.

Tiheys riittää, laadussa ”tsemppaamista”

Vuosikymmen sitten tehtiin suomalainen Stopflunssa-tutkimus, jossa tutkittiin suomalaisten käsienpesutapoja. Tutkimus kertoi, että pesemme käsiä melko usein, mutta pesun laatu ei ole parasta mahdollista. Pesu kun ei tarkoita sitä, että hulauttaa käsiään avoimen vesihanan alla. Hyvään käsihygieniaan kuuluu saippua ja vähintään 15 sekuntia kestävä perusteellinen pesu, jonka jälkeen kädet pitää huudella ja kuivata hyvin.

Pesun jälkeisellä kuivaamisella on suuri merkitys käsihygienialle. Mikäli kädet jäävät kosteiksi, ihon omat bakteerit nousevat pintaan ja kosteus kerää myös ympäristöstä bakteereita entistä paremmin. Kaikkein parasta kädet olisi kuivata kertakäyttöisellä paperipyyhkeellä, mutta kotioloissa myös kangaspyyhe on ihan ok, jos se on riittävän puhdas.. Pyyhe pitää vaihtaa viimeistään silloin, kun se alkaa olla pysyvästi kostea tai siinä on näkyvää likaa. Flunssakautena ei haittaisi sekään, että jokaisella perheenjäsenellä olisi oma, nimikoitu käsipyyhe.

Kraanan äärellä kättä pesemässä

Tekniikka haltuun

Käsiä pestessä erityisesti peukalo, sormenpäät sekä kynsien aluset tarvitsevat erityishuomiota.

Usein esimerkiksi peukalon seutu jää huonolle pesulle. Myös pitkien kynsien alusiin kannattaa käsiä pestessä kiinnittää huomiota.  Käsien ihon kuntoon on myös hyvä kiinnittää huomiota: käsivoiteen käyttö ei ole vain kosmetiikkaa, ja lohjennet kynnet, rikkonaiset kynsinauhat ja erilaiset ihottumat keräävät bakteereja ja viruksia sekä altistavat tulehduksille.

Käsidesillä voi viimeistellä käsien pesun. Käsidesiä kannattaa käyttää  henkilökohtaisesta pullosta ja hieroa huuhdetta käsiin kaikkialle niin kauan kuin se on haihtunut pois. Käsidesiä pitää myös käyttää riittävästi: sen on kasteltava kädet kunnolla. Jos käytät myös käsivoidetta, odota ensin, että käsidesi on kuivunut.

… entäs se kättely? Kun kaikenlaisia viruksia on liikkeellä, voi kättelyn jättää väliin ja korvata sen vaikka kauniilla hymyllä ja katseella suoraan silmiin.

Takaisin ylös